Zeama care te pune pe picioare după festinul de Paşte. Cum faci delicioasa ciorbă de cartofi, cu ce se acreşte
0
După mesele copioase de Paşte, bogate în grăsimi, organismul are nevoie de detoxifiere. Un preparat simplu şi gustos, care ia cu mâna stările de greaţă, este ciorba de cartofi. Zeama este un veritabil elixir.
De câteva ingrediente aveţi nevoie pentru o mâncare uşoară şi delicioasă. Reţeta preparatului gustos o regăsim în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom Radu Anton Roman.
“Elixir, balsam sau poţiune magică”, aşa scria Radu Anton Roman, regretatul gastronom, despre ciorba de cartofi, care e musai să fie servită cu ardei iute.
Ingrediente:
1 kg de cartofi
1 ceapă mare
400 g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină)
500 g roşii
tarhon, leuştean
100 ml bulion gros de roşii
1 lingură de zahăr
10 boabe de piper
100 ml oţet (sau 1 l borş)
10 g boia
Mod preparare:
Se taie ceapa, zarzavatul şi roşiile în cubuleţe. Se pun toate la fiert în 3 litri de apă rece, cu boia, piper şi oţet. Se taie cartofii curăţaţi în îmbucături mici. Se toacă tarhonul şi leuşteanul. După 30 minute de fiert se adaugă şi cartofii. Se adaugă puţin zahăr, bulion de roşii şi cu un pic de zeamă de ciorbă. După încă 20 minute de fiert se adaugă verdeaţă, se lasă să dea în câteva clocote. Apoi e gata de servit. Poftă bună!
Gazetarul care s-a dedicat gastronomiei
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm să citiţi şi:
EXCLUSIV Guvernul Ciucă, record de secretari şi subsecretari de stat