Ce alimente trebuie să eviți dacă iei Ozempic sau alte medicamente împotriva obezității

0
Publicat:

Cu semaglutida injectabilă, sub denumiri populare precum Ozempic, Wegovy și Zepbound, medicamentele GLP-1 au câștigat teren în gestionarea diabetului și tratamentul obezității. Specialiștii avertizează că pacienții ar trebui însă să acorde o atenție deosebită alimentației, pentru a minimiza efectele secundare ale acestor medicamente.

Alimentele de tip fast-food ar trebui evitate pe cât posibil FOTO Freepik
Alimentele de tip fast-food ar trebui evitate pe cât posibil FOTO Freepik

Medicamente precum Ozempic, Wegovy și Zepbound pot ajuta pacienții să piardă în greutate, în mod semnificativ, dar ele vin la pachet cu efecte secundare, cum ar fi greața, iar unele alimente pot accentua simptomele, potrivit The Parade.

Dr. Christopher McGowan, specialist în medicina obezității, avertizează că pacienții trebuie să fie conștienți de potențialele reacții adverse, pentru a gestiona corespunzător tratamentul pe termen lung.

Cât mai puține alimente grase

O mare atenție trebuie acordată alegerilor alimentare, deoarece anumite categorii de alimente pot agrava disconfortul gastrointestinal. Dr. Wajahat Mehal, directorul programului Yale de slăbit, recomandă limitarea consumului de alimente foarte grase și grele, cum ar fi friptura și fast-food-ul tradițional. Medicii subliniază că evitarea completă a anumitor alimente nu este necesară, dar sugerează limitarea lor, în dieta zilnică.

„Nu există un singur aliment de evitat, dar, într-adevăr, ar fi alimente foarte grase, foarte grele, care din fericire joacă în același sfat pe care fiecare pacient i se va da în ceea ce privește nutriția”, afirmă dr. Wajahat Mehal.

Proteine slabe și mese în porții mici și dese

Dr. Katherine H. Saunders, expert în obezitate, încurajează pacienții să nu se simtă prea restricționați, dar să aleagă alimente bogate în proteine slabe și să consume porții mici și dese.

De partea cealaltă, alimentele bogate în grăsimi pot intensifica disconfortul gastrointestinal, deoarece medicamentele GLP-1 încetinesc golirea stomacului. Dr. McGowan avertizează că alimentele grase, precum carnea procesată și fast-food-ul, pot rămâne în stomac pentru perioade îndelungate, contribuind la senzații neplăcute.

ozempic jpg

„Unul dintre mecanismele principale prin care funcționează medicamentele GLP-1 este întârzierea golirii stomacului. În mod direct încetinesc ritmul cu care alimentele părăsesc stomacul. De fapt, pot crește timpul petrecut de alimente în stomac cu multe ore și, eventual, cu zile”. Ca rezultat, pacienții se simt mai mulțumiți cu mai puțină mâncare”, susține medicul.

Pentru a gestiona disconfortul, specialiștii recomandă includerea în dietă a proteinelor slabe precum puiul și peștele, consumul de mese mici și dese, și discutarea cu medicul pentru ajustarea dozelor sau programului de medicamente.

„Proteinele slabe precum puiul, curcanul și peștele sunt opțiuni de preferat. Acestea sunt satisfăcătoare și hrănitoare și probabil că nu vă vor face să vă simțiți rău. Dacă aveți de ales, aceste cărnuri vor fi mai bune decât carnea de vită, porc sau miel”, spune McGowan.

Gestionarea alimentației în timpul administrării medicamentelor GLP-1 poate aduce beneficii semnificative pacienților, contribuind la eficacitatea tratamentului și la minimizarea efectelor secundare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite