
Cum ne protejăm de clauzele abuzive ale băncilor. Ce înseamnă darea în plată pentru un credit
Pentru a ne putea proteja de clauzele abuzive ale băncilor, în primul rând, trebuie să înţelegem ce reprezintă ele şi cum pot fi negociate sau eliminate.
Pentru a ne putea proteja de clauzele abuzive ale băncilor, în primul rând, trebuie să înţelegem ce reprezintă ele şi cum pot fi negociate sau eliminate.
Senatorul Daniel Zamfir a vorbit, la Adevărul Live despre culisele excluderii din PNL, proiectele sale susţinute de majoritatea PSD-ALDE, precum şi despre posibila trecere la partidul condus de Tăriceanu.
Cetăţenii care au luat bunuri în leasing le vor putea returna firmei după neplata a două rate, achitând doar sumele restante şi penalităţi de maximum 50% din aceste sume, se arată într-un proiect de lege in iţiat de senatorul PNL Daniel Zamfir. Specialiştii se tem că cetăţenii vor lua în leasing maşini ştiind că le pot returna plătind doar două rate, plus penalităţi.
BCR a realizat anul trecut un profit net de 1,045 miliarde lei, susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.
Numărul de notificări de dare în plată a ajuns la 6.400 la sfârşitul anului trecut, valoarea creditelor notificate ridicându-se la 1,8-1,9 miliarde de lei, însă cifrele sunt cu mult sub nivelul maxim posibil estimat de oficialii Băncii Naţionale a României înainte de intrarea în vigoare a Legii dării în plată.
După ce Curtea Constituţională (CCR) a decis că Legea privind darea în plată este constituţională doar în măsura în care ar fi intervenit impreviziunea pe parcursul contractului, ceea ce implică faptul că stingerea datoriilor nu se mai întâmplă doar cu voinţa debitorului, lupta dintre clienţi şi bănci continuă în instanţă, chiar dacă multe termene au fost amânate în aşteptarea motivării CCR.
Darea în plată şi conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric au fost subiectele anului 2016 pe piaţa bancară, fiind două legi mult aşteptate de datornici, însă puternic contestate de bănci
Cei mai mulţi dintre românii care apelează la darea în plată au o vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani, un grad de îndatorare de 74% şi un sold mediu al creditului de 64.000 de euro.
Curtea Constituţională explică decizia pe care a dat-o marţi în privinţa Legii dării în plată, precizând că instanţa este cea care decide fie adaptarea contractului, fie încetarea sa în forma pe care o hotărăşte şi care poate merge până la preluarea de către creditor a imobilului adus garanţie cu stingerea tuturor accesoriilor.
Pentru a putea da în plată, cei care au garantat creditul cu un imobil vor trebui să demonstreze de acum încolo că nu mai pot plăti ratele din diverse cauze, cum ar fi scăderea salariului sau o creştere de curs valutar, a decis Curtea Constituţională
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit până acum opt sesizări vizând aplicarea Legii dării în plată, unele semnalând faptul că băncile tergiversează acordarea unui răspuns la notificarea de dare în plată, altele referindu-se la faptul că banca nu dispune suspendarea procedurii de executare silită, a declarat pentru News.ro directorul general al ANPC, Paul Anghel.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, marţi, unele sesizări privind articole din Legea dării în plată.
Reprezentanţii băncilor au pledat în faţa Curţii Constituţionale pentru declararea ca neconstituţională a Legii dării în plată, pe motiv că prevederile acesteia acţionează retroactiv, suprimă drepturi consacrate în Constituţie şi impune voinţa unilaterală a debitorilor, fără ca aceste situaţii să fi putut fi prevăzute la momentul încheierii contractelor, scrie News.ro.
Curtea Constituţională discută marţi 33 de dosare în care băncile au ridicat excepţii de neconstituţionalitate cu privire la Legea dării în plată, din totalul de peste 500 de sesizări depuse de la intrarea în vigoare a actului.
Bancherii din România estimează că Legea dării în plată va avea ca efect reducerea creditării şi ieftinirea locuinţelor, potrivit sondajului Barometrul Bancar ARB & EY ediţia 2016, publicat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Tot mai multe sesizări privind controversata dare în plată ajung pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională (CCR). Astfel, până luni dimineaţa, 69 de dosare erau înregistrate la Curtea Constituţională, în faza de raport, acestea urmând să fie judecate, cel mai devreme, în toamnă.
Unele bănci analizează diferit solicitările de dare în plată ale românilor. Le acceptă atunci când au încasat deja sume apropiate valorii imobilului, însă spun că legea este neconstituţională când situaţiile nu sunt satisfăcătoare financiar
Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) - instituţie creată în acest an cu scopul declarat de a oferi soluţii alternative în litigiile dintre clienţi şi bănci - anunţă că a reuşit în primele patru luni finalizarea a cinci din cele 117 solicitări.
Evoluţia din luna iunie a preţurilor locuinţelor a fost afectată serios de intrarea în vigoare a Legii dării în plată. Marile oraşe s-au delimitat de restul ţării şi au ieftinit apartamentele.
Băncile din România au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare acordate populaţiei în primul trimestru al acestui an, în contextul dezbaterilor aprinse privind Legea dării în plată, arată un sondaj publicat luni de Banca Naţională a României (BNR), care relevă că tendinţa de înăsprire a creditării a continuat, cel mai probabil, în trimestrul al doilea.
Băncile au început să reducă marja de dobândă la creditele ipotecare, iar cele care au mărit avansul la 35% se gândesc să micşoreze acest avans, după ce au constatat că vând mai puţine împrumuturi ipotecare, arată specialiştii portalului financiar Finzoom.ro.
Băncile au primit câteva mii de notificări de dare în plată, „o cifră mică de tot“, iar în jumătate din cazuri clienţii nu aveau restanţe la plata ratelor, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care apreciază că este o problemă destul de serioasă, dacă se stimulează o răzgândire a debitorilor, că nu mai vor casele.
Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât românii care dau în plată, adică dau casa băncii pentru a le fi şterse obligaţiile de plată, vor fi scutiţi de plata impozitului.
Raiffeisen Bank a semnat marţi un acord de dare în plată cu un client din Bucureşti pentru un credit de 75.000 de franci elveţieni în sold, garantat cu un apartament, după ce vineri şi-a retras contestaţia la o notificare de dare în plată de pe rolul Judecătoriei Sinaia, aceeaşi instanţă care a decis să accepte trimiterea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de bancă la Curtea Constituţională.
Judecătoria Sinaia a decis vineri să sesizeze Curtea Constituţională din România (CCR) privind excepţiile de neconstituţionalitate invocate de Raiffeisen Bank în contestaţia înaintată instanţei la o notificare de dare în plată, suspendând între timp judecarea cauzei, potrivit datelor de pe portalul tribunalelor.
Banca Transilvania refuză să aplice darea în plată în cazul unei executări silite şi contestă în instanţă notificarea clientului, suspendând procedura de executare, dar fără a o anula, până la soluţionarea definitivă a constestaţiei, şi anunţă clientul că va raporta datele creditului, precum şi informaţiile cu caracter personal la Biroul de Credit, potrivit avocatului Adrian Cuculis.
Persoanele care vor să apeleze la darea în plată vor fi scutiţi de impozit pentru transferul de proprietate doar pentru prima procedură de dare în plată, indiferent dacă creditul respectiv este garantat cu una sau mai multe imobile, beneficiind de această prevedere şi cei care au fost executaţi silit, inclusiv cei care au apucat să achite impozitul, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă emis de Ministerul Finanţelor.
Curtea Constituţională a României (CCR) a fost sesizată de Judecătoria Sectorului 6 cu mai multe excepţii de neconstituţionalitate privind Legea dării în plată, invocate de Unicredit Bank într-un proces cu o persoană care dorea să returneze băncii locuinţa, context în care judecarea dosarului a fost suspendată.
Ministerul Finanţelor va publica în următoarele zile, spre dezbatere publică, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care cei care apelează la legea dării în plată să fie scutiţi de impozitul asupra transferului proprietăţii, actul normativ urmând să fie emis de Guvern până la sfârşitul acestei luni, a anunţat Anca Dragu, ministrul Finanţelor.
Ministerul Finanţelor va modifica Codul Fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă pentru a-i scuti de plata impozitului pe transferul de proprietate în cazul operaţiunilor de dare în plată pe cei care apelează la această procedură pentru o proprietate, a declarat Anca Dragu, ministrul de resort.