Majoritatea solicitărilor de dare în plată sunt formulate de datornici în franci elveţieni, cu un grad de îndatorare de peste 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datornicii cu credite în franci elveţieni au protestat în repetate rânduri din cauză că ratele au crescut exponenţial FOTO Dorin Costanda
Datornicii cu credite în franci elveţieni au protestat în repetate rânduri din cauză că ratele au crescut exponenţial FOTO Dorin Costanda

Majoritatea debitorilor dintre cei 100 care au depus solicitări la Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) pentru notificarea de dare în plată către bănci au credite în franci elveţieni, garantate cu apartamente cu două sau trei camere, iar gradul de îndatorare a familiilor depăşeşte 90%, a declarat miercuri avocatul organizaţiei, Alexandra Burada.

AURSF a procesat aproximativ 100 de solicitări de dare în plată până în prezent, dar au fost trimise doar 15 notificări întrucât documentaţia este în curs de actualizare. Majoritatea solicitărilor au fost adresate băncilor care nu au lansat nicio ofertă de negociere sau discount, remarcându-se în special Credit Europe Bank şi Bancpost.

„Cele mai multe solicitări sunt pentru finanţările în franci elveţieni, foarte puţine fiind pentru credite în euro. Aproape toate familiile care au depus până în prezent solicitări la asociaţie au un grad de îndatorare de peste 90%, deşi legea nu specifică vreun plafon privind gradul de îndatorare pentru apelarea la darea în plată“, a afirmat Burada, într-o conferinţă de presă.

Avocatul a transmis notificările prin executor judecătoresc pentru a avea o dovadă scrisă a datei la care a fost transmisă şi primită notificarea, către sediul central al băncii.

„Am îndrumat clienţii să ataşeze extrasul de carte funciară pentru a face dovada că nu există niciun impediment pentru încheierea transferului de proprietate, dar şi să identifice toate documentele referitoare la actul de credit, să obţină diferite documente în funcţie de speţa fiecăruia“, a mai spus Burada.

Alin Iacob, preşedintele AURSF, a subliniat că soldul creditelor în cazul majorităţii debitorilor nu a scăzut cu mai mult de 10%-15% după 8-10 ani de plată a ratelor. În ceea ce priveşte calculul impozitul pentru operaţiunea de dare în plată către bancă, avocatul asociaţiei a precizat că articolul 111 din Codul Fiscal la care a făcut trimitere Ministerul Finanţelor pentru modalitatea de calcul nu se referă la valoarea soldului creditului, ci la operaţiunea de transfer din proprietate a unui imobil şi la valoarea acestuia.

Finanţele au anunţat luni că impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite