culinar - ultimele știri
O cunoscuta vloggeriță culinară a pierdut și la Curtea de Apel București procesul pe care i l-a intentat unei colege de breaslă, pentru renumitul "Ecler la tavă". Jamila a postat un mesaj pe pagina sa de socializare în care explică de la ce a pornit totul.
Asociaţia Ţinutul Zimbrului din Neamţ organizează o nouă manifestare din seria celor intitulate EcoBrunch, locul ales fiind într-o zonă de un pitoresc aparte.
De Ziua Naţională a României, cei 15 angajaţi străini ai unui restaurant buzoian cunoscut pentru meniurile exotice s-au ambiţionat să gătească exclusiv româneşte, îndrumaţi de un maestru bucătar de-al locului. A fost modul prin care asiaticii au arăt...
Muzeul Astra din Sibiu va găzdui timp de două zile un maraton de vaccinare cu doze la alegere, Pfizer sau Johnson & Johnson, dar şi un spectacol culinar presărat cu tradiţii.
Recentul incident din munţii Harghitei, unde patru pui de urs au fost chinuiţi de nişte muncitori forestier, ridică mari semne de întrebare. Este verificată inclusiv bănuiala că ursuleţi ar fi urmat să ajungă pe piaţa neagră, pentru a fi crescuţi şi ...
După reuşita unui eveniment similar de la Parcul Natural Vânători Neamţ, cei dornici de un festin culinar şi cultural sunt invitaţi la Agapia, la un adevărat festival al gusturilor.
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi meşteri populari din România, opincarul Alexandru Ilinca, este o prezenţă inedită în cadrul emisiunii „Chefi la cuţite”, aflată la cel de-al optulea sezon.
Mâncarea românească l-a cucerit pe unul dintre cei mai celebri vloggeri culinari din lume. Mark Wiens a vizitat România la sfârşitul anului trecut, iar clipurile făcute aici au strâns peste un milion de vizualizări în doar câteva zile. Vloggerul a gu...
Aceste felul de mâncare poate fi întâlnit destul de des în meniurile restaurantelor cu specific moldovenesc, însă cu greu pot fi găsite două variante identice ale preparatului.
Reţeta este foarte veche în partea de est a României, fiind un soi de „fusion” gastronomic arhaic între bucătăria tradiţională românească şi moda culinară adusă de la popoarele estice de origine slavă.
Preparatul se mai găteşte extrem de rar în zilele noastre, doar câteva restaurante de lux avându-l în meniu, însă într-o variantă simplificată, adică în vas de lut la cuptor sau în crustă de sare.
Inedita reţetă, care cumva „pune căruţa în faţa boilor” (căci transformă salata de murături în ingredient principal), este atât de rară încât nu se găseşte în cărţile de bucate şi pe blogurile culinare obişnuite, ci s-a păstrat doar mulţumită gospodi...
Puii înveliţi în lut, fripţi într-o groapă cu jar, au fost consideraţi până acum vreun secol un preparat specific hanurilor, dar şi evenimentelor cu largă participare, cum ar fi nunţile, serbările câmpeneşti ori banchetele boiereşti.
Iată ce ne propune maestrul bucătar şcolit la o academie din Italia şi care s-a remarcat, în urmă cu câţiva ani, la show-ul „Chefi la cuţite“
Preparatul pare un soi de talmeş-balmeş culinar, dat fiind că include numeroase ingrediente care în gastronomia de bază nu se prea combină. Cu toate acestea, în partea de est şi în spaţiul ex-sovietic este o mâncare foarte apreciată.
Jântuitul se obţine din zerul rămas după ce se face brânza, având în el mici bucăţele de urdă. Reţeta de preparare a unei ciorbe este extrem de simplă.
Preparatul îl regăsim în volumul „Carte de bucate mănăstireşti”, publicat de Editura Sophia, însă deşi este perceput ca o mâncare specifică pentru creştini, la origine este din gastronomia arabă, preponderent musulmană.
Reţeta învârtitei moldoveneşti este descrisă pe larg într-un volum publicat recent de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi conţine detalii interesante despre modul de preparare preferat de gospodinele din zona de sud a Moldovei.
Reţeta de iepure vânătoresc la ceaun este foarte apreciată, însă este şi o adevărată bombă calorică. Maestrul de vânătoare Sergiu Ariton ne explică pe îndelete câteva dintre tainele preparatului care nu lipseşte de la nicio reuniune vânătorească resp...
Modul de preparare a străvechilor bucate este scos la lumină de cercetătorii de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, într-o monografie privind tradiţiile culinare (şi nu numai) din zona luncii joase a Prutului.
Deşi pare să fie o „fiţă” din bucătăria moleculară modernă, de fapt dulceaţa de toporaşi să face de foarte multă vreme în gospodăriile ţărăneşti, făcând parte dintr-o vastă colecţie a dulceţurilor şi şerbeturilor din diverse flori.
Cezar Petrescu descrie în romanul „La Paradis General“ atmosfera restaurantelor din perioada interbelică şi cu ce delicatese se înfruntau petrecăreţii.
Românii se află în topul primelor 10 ţări la risipa de mâncare. Există însă o serie de trucuri care ne pot ajuta să facem economii la acest capitol.
Sărbătorile constituie un bun prilej pentru a te răsfăţa cu tot felul de delicatese culinare pe care nu ai ocazia să le deguşti oricând. Vă propunem reţeta unui tort fabulos: Ferrero Rocher.
Reţeta acestei pâini, extrem de simplă, vine tocmai de la Sfântul Antonie cel Mare (251-356 d.Hr), călugărul care a trăit 105 ani, însă se pare că monahul, la rândul său, o aflase de la alţi pustnici creştini din zona Orientală.
Sfaturile specialiştilor pentru alegerea verzei potrivite pentru murat, despre concentraţia ideală a saramurii şi despre combinaţia cea mai bună de ingrediente. Ce rol au sfecla roşie sau porumbul în murarea verzei.
Şase reţete simple de a conserva pe termen lung ardeii graşi pentru umplut. Soluţiile fără chimicale
Maestrul culinar Gina Bradea ne oferă detalii despre modul cum se pot păstra, până la doi ani, ardeii graşi, fără să fie nevoie de controversaţii conservanţi sau de aditivi alimentari.
Care erau secretele bucătăriei la curtea principilor ardeleni? Cât de savuroase şi sofisticate erau bucatele servite de principii Transilvaniei şi de oaspeţii lor de seamă, sosiţi din toate colţurile Europei? Răspunsurile sunt oferite printr-un proie...
Evenimentul este organizat de AIESEC România si a ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Locul de desfăşurare este Grădina Publică, în intervalul 16,00-20,00, sâmbătă, 27 iulie. Intrarea publicului este liberă, iar degustarea aşijderea.
Considerate „comori“ ale gastronomiei româneşti, sarmalele sunt, de fapt, originare din... India, de unde au „migrat“ încet spre vest. Reţeta s-a răspândit în Balcani mai ales în perioada bizantină. Turcii doar le-au zis „sarma“ şi aşa le-a rămas num...
Pizza Fest este un concept 100% gălăţean, născut din stăruinţa unor pasionaţi de arta culinară din Galaţi. Evenimentul va avea loc în Grădina Publică, zilnic, între orele 11,00-23,00, şi înglobează şi un concurs culinar.
Evenimentul are loc pe 17 mai la Galaţi, fiind organizat de Universitatea Dunărea de Jos (prin Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor) şi Agenţia Universitară Francofonă, în cooperare cu trei licee din Galaţi.
Preparatul este descris de cercetătorii de Centrul de Studii Proilavia de la Brăila şi a intrat în timp şi în meniul românilor din sudul Moldovei şi nordul Munteniei. Gătitul lui durează doar câteva minute, iar nivelul de dificultate al reţetei este ...
Prezent în „panoplia” culinară festivă a românilor şi sub forma „găină umplută cu sarmale”, preparatul este realmente spectaculos, însă este şi o adevărată bombă cu calorii. Reţeta este întâlnită şi în Bulgaria, Serbia, Turcia şi Republica Moldova.
S-a terminat cu Sărbătorile şi, deci, cu mâncatul în exces. Există pericolul ca şi după terminarea Sărbătorilor de iarnă să rămâi cu prostul obicei de a pofti la cârnaţi, sarmale sau cozonaci.
Varianta de reţetă prezentată aparţine presbiterei Garoafa Coman şi este cuprinsă într-o carte de reţete de mâncăruri de post publicată în urmă cu mai bine de două decenii sub binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim.
S-a mutat la ţară, scrie cărţi de bucate cu mare succes la public şi va găti pentru români de Ziua Naţională, la Alba Iulia. Gina Bradea (50 de ani) s-a impus în ultimii ani ca fiind autoarea unuia dintre cele mai citite bloguri culinare româneşti de...
În urmă cu 100 de ani, felurile de mâncare de pe mesele sătenilor erau cu mult diversificate comparativ cu posibilităţile lor materiale.
Pentru cei care încă nu s-au săturat de vacanţă şi vor să aleagă o destinaţie cunoscută pentru bogăţia culinară, Macedonia şi Muntenegru sunt doar două dintre locurile recomandate.
O delicioasă reţetă circulă în acest moment pe Facebook, despre cum puteţi face nişte chiftele îmbrăcate în foi de ceapă şi felii de bacon.
Zamă de curechi, bogracs, papricaş de pui cu găluşte, sarmale cu păsat şi răzălăi, mălai dulce, točna ori ciurigăi au încântat papilele gustative ale trecătorilor.
În competiţia ce se va desfăşura în perioada 29-31 mai 2018 s-au înscris 16 echipe de studenţi, de la cursuri de licenţă şi master, din centrele universitare Galaţi, Bucureşti, Târgovişte, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Suceava, Iaşi şi Miercurea Ciuc.
Nelipsit din alimentaţia noastră, untul poate fi folosit în nenumărate preparate, de la prăjituri sofisticate, până la simpla degustare pe pâine. Te-ai gândit însă vreodată care este difetenţa dintre variantă lui sărată şi cea nesărată? Iată ce trebu...
Avocado este unul din cele mai valoroase fructe pe care le găsim şi în extrasezon. Fiind versatil, se poate prepara în multe feluri, guacamole fiind cea mai cunoscută reţetă cu avocado....
Sintagma „5 fructe şi 5 legume pe zi“ este valabilă şi dacă vrei să slăbeşti – dar atenţie la conţinutul de glucide al fructelor din farfurie. Nu toate sunt prietenoase cu silueta!
Dau un gust deosebit mâncării şi pot transforma un preparat banal într-unul delicios. Esenţiale în bucătărie, ierburile aromatice nu trebuie să îţi lipsească din casă. Când ai ocazia, încearcă să le foloseşti în varianta proaspătă, pentru că oferă o ...
Bogată în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, fasolea este şi o sursă excelentă de proteine, care poate înlocui din punct de vedere nutriţional carnea. Aliment complex, se găseşte într-o varietate de mărimi, forme şi gusturi.
Papricaşul de pui cu smântână este poate unul din cele mai populare feluri de mâncare din Ardeal. Denumirea de „papricaş” denotă specificul ardelenesc, venind de la „paprika”, respectiv boiaua de ardei....
Restocracy, un site de evaluare şi clasificare a restaurantelor, a desemnat premiile pentru rezultatele înregistrate în anul 2017 de cele mai bune restaurante din Bucureşti. Au fost scoase în prim plan cele mai importante bucătării naţionale şi cei m...
Şi tu ai impresia că atunci când vrei să dai jos câteva kilograme în plus şi ţii o dietă e mai bine să înlocuieşti pâinea proaspătă cu cea prăjită? Cât de adevărat este mitul conform căruia cea din urmă are mai puţine calorii?
Cea mai importantă masă a zilei, micul dejun nu trebuie neglijat. Încarcă-te cu energie încă de dimineaţă, pentru a nu cădea pradă tentaţiilor culinare nesănătoase şi a avea un tonus bun.
Uleiurile sunt ingrediente vitale utilizate în scopuri culinare. Există numeroase varietăţi de uleiuri comestibile vegetale care se găsesc în natură, foarte mult folosite în scopuri alimentare şi în procesarea alimentelor. Uleiurile şi tipurile lor d...
Dacă nu ai fost curioasă până acum să ştii mai multe despre muştar în afară de faptul că poate fi dulce sau iute, ai acum ocazia să afli mai multe despre diversele varietăţi ale acestui condiment.
Atunci când ai poftă de ceva dulce şi vrei să prepari rapid un desert, fără să fii nevoită să frămânţi, aluaturile din comerţ sunt soluţia cea mai la-ndemână. Sunt ele şi cele mai sănătoase?
Iubitorii preparatelor tradiţionale din Dubai pot participa la sărbătoarea anuală dedicată delicateselor culinare din această zonă. Evenimentul va scoate în evidenţă gama variată de mâncăruri disponibile în întregul oraş, de la cele mai rafinate expe...
Dacă nu adaugi sare în mâncăruri, parcă nu au gust. Nici dacă pui prea multă nu e bine, fiindcă duce la probleme serioase de sănătate.
Una dintre cele mai bune surse de proteine, oul joacă un rol extrem de important în orice dietă. Există o mulţine de motive pentru care ar trebui să îl consumi!