
Primul an cu 5G. A meritat?
Pe 4 ianuarie 2021 am împlinit primul an cu abonament 5G. O să încerc să povestesc aşa cum a fost, cu bune şi mai puţin bune.
Pe 4 ianuarie 2021 am împlinit primul an cu abonament 5G. O să încerc să povestesc aşa cum a fost, cu bune şi mai puţin bune.
Companiile chineze comuniste, precum Huawei sau ZTE, nu ar trebui tolerate într-un stat de drept, întrucât scopul lor este de a spiona şi reprezintă o ameninţare pentru securitatea lumii libere, a declarat, marţi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.
Ritmul de introducere a noilor funcţionalităţi 5G a crescut în 2020 atât din punct de vedere al reţelei, cât şi din punct de vedere al dispozitivelor, în ciuda incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19. Se estimează că până la sfârşitul anului 2026 vor fi 3,5 miliarde de abonamente 5G, acestea reprezentând peste 50% din traficul de date mobile de la acel moment.
Un interviu cu Ingobert Veith, director de politici publice, Huawei Germania. O nouă ediţie a evenimentul Connected Germany s-a desfăşurat din nou la jumătatea lunii noiembrie, online de această dată, relatează Total Telecom.
Furnizorul chinez a colaborat cu Cambridge Wireless pentru a construi primul banc de test privat 5G în Cambridge Science Park
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat referitor la alegerile din SUA, care au loc marţi, că administraţia SUA, indiferent de coloratura politică, a susţinut permanent dezvoltarea legăturii cu România pe toate palierele, că relaţia cu SUA este una solidă şi că se va implica direct pentru consolidarea parteneriatului cu Statele Unite.
Compania Huawei a contestat la Comisia Europeană semnarea de către România şi Polonia a unor memorandumuri cu Statele Unite prin care echipamentele firmei chineze nu pot fi utilizate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G, arată un document oficial obţinut de site-ul Politico.eu citat de Mediafax.
5G oferă operatorilor o oportunitate interesantă de a atrage venituri dintr-o serie de noi pieţe, dar ei vor trebui să acţioneze decisiv pentru a îşi recupera costurile ridicate cu investitiile în tehnologii.
Birou la domiciliu, din orice colţ al lumii, roboţi în fabrici, maşini cu conducere automată. Noul standard de comunicaţii mobile 5G va transforma lumea aşa cum o cunoaştem până acum. Până la sfârşitul acestui an, 1200 de locaţii de antene – acoperind 35% din populaţii - vor fi implementate în Austria. Până la sfârşitul anului 2023, Austria va avea 5G la nivel naţional.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, afirmă că strategia Partidului Comunist din China „este clară: dominarea reţelelor 5G şi extinderea capacităţii de supraveghere prin companii precum Huawei".
Azi vorbim despre conflictul tehnologic dintre SUA şi China, dar din perspectiva operatorilor, a mediului de afaceri, a vitezei internetului şi a consumatorilor din România.
ECTA denunţă orice interdicţie a furnizorilor chinezi de 5G din motive geopolitice şi subliniază că astfel de decizii pot fi justificate numai pe baza unor fapte bine stabilite. Setul de instrumente 5G al UE oferă un cadru adecvat pentru a răspunde problemelor de securitate care afectează reţelele viitorului, respectând totodată suveranitatea europeană şi naţională.
În perioada martie - mai 2020, echipamentele 5G ale Huawei pentru reţeaua wireless şi cea de bază (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF) şi echipamentele LTE eNodeB au fost certificate de sistemul GSMA de asigurare a securităţii echipamentelor de reţea (NESAS).
De la Revoluţia Culturală a lui Mao Zedong până în prezent, China nu şi-a ascuns dorinţa de a deveni o putere mondială, de neignorat pentru oricine pe mapamond. Şi iată că în 2020, după patru decenii de dezvoltare economică rapidă, acest lucru îi reuşesc.
Companiile Orange şi Proximus au selectat Nokia pentru construcţia de reţele 5G în Belgia, renunţând la Huawei pe fondul presiunilor americane de a exclude echipamentele de telecomunicaţii ale companiei chineze, relatează Reuters.
Ca parte a Planului de acţiune 5G al UE pentru 2016, statele membre s-au angajat să îşi dezvolte infrastructurile de telecomunicaţii de ultimă generaţie. Aceste obiective au inclus lansarea de servicii 5G în toate statele membre în cel puţin un oraş important până la sfârşitul anului 2020.
România trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la proiectul de lege privind tehnologia 5G, în conformitate cu Directiva (EU) 2015/1535, prin care statele membre trebuie să anunţe Comisia cu privire la orice proiect de lege ce conţine reglementări tehnice, înainte de adoptarea acestuia, susţin unii analişti din piaţa de telecomunicaţii.
O multitudine de provocări, unele vechi şi unele noi, stau în calea acceptării în masă şi adoptării 5G. Un citat americano-canadian al scriitorului science-fiction, William Gibson este amintit atunci când se evaluează deficitul de utilizare al tehnologiilor 5G si echipamentelor asociate "Viitorul este deja aici - pur şi simplu nu este distribuit în mod egal".
Dl Mestre este profesor la Universitatea din Strasbourg şi din 1993 la Colegiul Europei (Bruges), fost preşedinte al Universităţii din Strasbourg (Franţa). Printre interesele sale de cercetare se numără dreptul european, problemele instituţionale europene, politica agricolă comună şi drepturile omului.
Proiectul de lege cu privire la măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii şi condiţiile implementării reţelelor 5G („Proiectul de Lege”) urmăreşte reglementarea autorizării producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software pentru reţelele 5G.
Acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul acestui an, chiar şi în cel mai optimist scenariu, a declarat, marţi, la conferinţa „Ziua Comunicaţiilor”, Eduard Lovin, vicepreşedinte Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Decalajul dintre nivelurile de educaţie rurală şi urbană a fost un decalaj insurmontabil. De aceea este envoie să găsim modalităţi de a suplini lipsa educaţiei rurale, de a sparge barierele spaţiale şi de a împărtăşi resurse educaţionale de calitate.
Doar unul din modelele viitoarei serii iPhone 12 va suporta varianta millimeter-wave de 5G şi doar într-un număr limitat de ţări.
Până în 2035, 5G va permite conexiunilor inteligente la Internet să genereze o producţie economică de aproximativ 3,6 trilioane de dolari şi 22,3 milioane de locuri de muncă, ceea ce va conduce la o valoare investiţională de 13,2 trilioane de dolari în diverse industrii. Producţia va reprezenta mai mult de o treime din total, în timp ce serviciile publice şi construcţiile vor reprezenta o altă treime.
Până la sfârşitul anului 2019, aproape 80% din populaţia din România rurală nu a accesat serviciile de internet cu mai mult de 30 Mbit/s. Cu toate acestea, conexiunile în bandă largă sunt piatra de temelie a transformării economice digitale.
Dezbaterea privind necesitatea şi detaliile introducerii noilor standarde 5G în reţelele de telefonie mobilă şi internet din România durează de aproape doi ani. În 2020, sub influenţa teoriilor conspiraţiei legate de pandemia Covid-19, în diferite ţări au început să fie răspândite zvonuri privind nocivitatea frecvenţelor 5G pentru organismul uman, manifestată în diverse moduri.
Pe 19 august, portalul Sputnik a publicat un editorial în care este atacat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, pentru că a publicat, pe site-ul instituţiei pe care o conduce, un material de opinie în care îndeamnă autorităţile române să nu accepte participarea companiei chineze Huawei la dotarea României cu tehnologie 5G.
Deputatul PSD Florin Iordache şi-a retras joi proiectul controversat privind politizarea Autorităţii pentru Comunicaţii (ANCOM), însă ideea, cu mici ajustări, ar fi fost „înviată” de deputatul PSD Alfred Simonis, care a depus un proiect similar în aceeaşi zi. Deputatul USR Cătălin Drulă avertizează că miza este uriaşă: o piaţă de miliarde şi, potenţial, accesul Huawei la 5G în România.
În cadrul unei conferinţe de presă online, George Zhang, CEO-ul Huawei România, a discutat despre proiectul de lege al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, aflat în dezbatere publică, şi care pune în practică Memorandumul cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.
Ericsson şi a asigurat cel de-al 100-lea acord comercial 5G al companiei realizat cu furnizori unici de servicii de comunicaţii. Acest număr include 58 de contracte anunţate public şi 56 de reţele 5G live, care acoperă cinci continente.