Tribut lui Aaron Swartz, cofondatorul RSS, Reddit, Demand Progress: Mişcarea #pdftribute de pe Twitter
0Cofondatorul RSS, Reddit şi activist pentru un Internet deschis şi nepângărit de politică, Hollywood şi Marile Corporaţii, s-a sinucis (aparent). Însă acest lucru îi determină pe mulţi academicieni din întreaga lume să posteze pe internet pdf-uri gratuite cu lucrările lor.
S-a scris deja despre el, despre moartea lui şi despre cât de mult a însemnat acest tânăr pentru Internet. Cât de mult înseamnă pentru tot ce înseamnă internet şi modul în care noi comunicăm pe internet, ne abonăm la blog-urile preferate, etc.
Pe adevărul.ro este un articol despre această parte: aici
Aici voi scrie strict despre mişcarea #pdftribute ce are loc chiar acum pe Twitter.
Este foarte interesant de multe ori cum "cei
de pe Internet" se strâng laolaltă în diverse
momente cruciale (mai ţineţi minte Sopa, Pipa, Acta, etc.?) şi se comportă ca nişte adevăraţi cetăţeni ai internetului,
cerându-şi drepturi şi făcând
ceea ce trebuie. Ei, se pare că acest lucru se întâmplă din nou.
Pe site-ul de
micro-bloguri, socializare şi mesaje în 140 de caractere, Twitter, diverşi academicieni îşi aduc tributul catre actiunea inceputa de Aaron postând lucrările în format
.pdf spre a fi downloadate de către întreaga lume.
Aaron a militat pentru a face publice lucrările ştiinţifice ale academicienilor, care oricum sunt plătiţi din bani publici şi care nu ar trebui să folosească aceşti bani pentru a genera produse proprii pe care ulterior să le vândă. Practic, academicienii iau banii publici şi îi folosesc pentru a-şi genera venit, fără a returna absolut nimic publicului de la care a luat banii.
[UPDATE:] Defapt, academicienii nu iau chiar niciun ban. Statul plăteşte din banii oamenilor diverse lucrări de cercetare. Acestea, înloc sa ajungă înapoi la oameni, ajung la JSTOR, SAGE, Taylor and Francis care primesc drept de autor pe aceste lucrari. Sunt considerate proprietatea lor. Le distribuie gratis către publisheri (edituri), iar aceştia cer mulţi bani pe lucrări. Ceea ce rezultă în faptul ca oamenii care deja au plătit pentru crearea acestor documente, mai trebuie să plătească înca o dată, ca să îi imbogăţească pe publisheri. Iar academicienii nu primesc nimic. Dacă nu şi-au păstrat copii ale lucrărilor proprii, atunci trebuie şi ei să plătească pentru ele.
Aaron Swartz a fost de părere că dacă lucrările sunt susţinute din banii oamenilor,
atunci acestea ar trebui să fie făcute
publice, gratuite, download-abile.
În semn de
solidaritate, autori din întreaga lume au
început deja să îşi facă publice şi gratuite
lucrările. Unii dintre ei şi-au pus toate lucrările de cercetare şi toate cărţile scrise de către ei pe Internet. Le-au
făcut publice şi gratuite
sub licenţă Creative
Commons.
Se pot vedea fie printr-o căutare pe Twitter: https://twitter.com/search?q=%23pdftribute&src=typd, fie prin site-ul: http://pdftribute.net/, unde apar doar fişierele, fără alte mesaje irelevante.
În acest
sens, am publicat şi eu un pdf
scris mai demult
despre Web 3.0 şi Web-ul
Inteligent: http://archive.org/details/PioneeringWeb3.0ThroughSmartSites
Rămâne de văzut câteva lucrări se vor strânge în acest fel pe hashtag-ul #pdftribute. Urcaţi şi voi dacă aveţi. Să contribuim şi noi!