Mobilitatea urbană pe înţelesul tuturor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilitatea urbana ep 1

Dacă opreşti 100 de oameni pe stradă şi îi întrebi despre mobilitatea urbană, vor crede că este ceva cu… sau despre… atunci când… Dar nu e ruşinos. Procentul de oameni care nu cunosc principiile dezvoltării mobilităţii urbane durabile este la fel de mare printre funcţionarii administraţiei.

Multe oraşe europene au adoptat Planuri de mobilitate urbană durabilă. Iar experienţa lor este pusă la dispoziţia tuturor celor “interesaţi”.  Da, aţi înţeles ideea. Administraţiile din România nu prea au fost interesate. Ce interes ar avea politicienii să reducă valoarea proiectelor de infrastructură ?

Acum a venit scadenţa. După ce an de an, politicienii români i-au minţit şi pe cetăţeni şi pe oficialii europeni, România va fi obligată să respecte principiile dezvoltării durabile a oraşelor, dacă vrea să acceseze fondurile europene. Şi în timp ce la Ministerul Fondurilor Europene, specialiştii pomenesc în documente oficiale despre Planurile de mobilitate urbană, la Primăria Municipiului Bucureşti era în dezbatere un (alt) proiect distructiv pentru Bucureşti: Pasajul rutier subteran de la Piaţa Presei Libere

Nu vreau să întru în detalii. O să explic simplu.

Bucureştiul poate accesa fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare a transportului public pentru ca cei din zona limitrofă să poată ajunge repede şi ieftin în Capitală.

În acelaşi timp, Primăria vrea să cheltuie bani că să-i împiedice pe cei din zona limitrofa să poată ajunge repede şi ieftin în Capitală.

Întrebarea logică este, de ce să cheltuieşti bani pentru un proiect care face rău oamenilor ?

Mulţi însă nu-şi dau seama de asta. Pentru că nimeni nu le-a spus că există soluţii simple şi ieftine pentru dezvoltarea mobilităţii urbane.

În Elveţia a fost organizat un referendum în care cetăţenii au fost întrebaţi dacă sunt de acord ca în 10 ani (până în 2020) facilităţile oferite transportului individual motorizat în mediul urban să fie reduse cu 10%. Iar ei au vrut asta !

Au fost de acord pentru că ŞTIAU că această hotărâre creşte mobilitatea. Adică se vor deplasa mai repede şi mai ieftin prin oraş.

În acest moment, mi-e teamă să aflu ce ar dori bucureştenii pentru ca să “fluidizeze” traficul. Pentru că nimeni nu le-a vorbit vreodată despre mobilitate urbană.

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, sprijinită de voluntarii Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti, a demarat un proiect de informare a cetăţenilor despre principiile dezvoltării mobilităţii urbane.

Astăzi a fost lansat primul episod din filmul Mobilitatea urbană pe înţelesul tuturor. Sperăm să îl trimiteţi către toţi prietenii voştri, să comentaţi, să disecaţi… dar să nu ne credeţi pe cuvânt. Informaţi-vă !

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite