Cum să acţionezi conştient în conflicte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce faci atunci când se trezeşte „balaurul” tău interior şi începe să scuipe flăcări în jur? Cum îl poţi potoli? De ce sunt importante pauzele şi respiraţia conştientă, atunci când eşti într-un conflict tensionat?

Adevărata inspiraţie e între stimul şi reacţie.

Ţi s-a întâmplat vreodată să „te aprinzi” rapid într-un conflict şi să reacţionezi într-un mod pe care l-ai regretat ulterior? Să simţi cum erupe un vulcan din interior şi nu îl poţi ţine sub control? Să crezi despre tine că ai un comportament coleric (şi că nu poţi schimba asta)?

Asta nu te face o persoană mai puţin minunată. De ce? Orice înregistrează simţurile corpului nostru stimulează o reacţie bazată pe o experienţă trecută. De exemplu dacă în copilărie ai asociat tonul ridicat al vocii cu autoritatea şi obligativitatea de a face ceva ce nu îţi place, eşti înclinat să reacţionezi tensionată de câte ori vei percepe aceeaşi intensitate (de la şef, partener de viaţă, copil etc.). Stimulul care provoacă stări neplăcute va tinde să declaşeze aceeaşi reacţie, ori de câte ori îl vei percepe. E ca un pilot automat pe care creierul îl foloseşte şi îl optimizează constant pentru ca tu să navighezi cât mai bine prin viaţă. Ţi se pare că alegi cum să răspunzi stimulilor, însă de cele mai multe ori reacţia ta a fost comandată inconştient. În cazul reacţiilor şi comportamentelor negative, nesănătoase, asta poate să îţi cauzeze conflicte distructive toată viaţa. Ca un cerc vicios.

Până când decizi să intervii în locul în care liberul tău arbitru poate funcţiona cu adevărat: pauza dintre declanşator şi reacţie. Cu cât e mai mică pauza respectivă, cu atât funcţionezi mai mult pe pilot automat. Dacă îţi antrenezi capacitatea de a mări pauza, de a observa ce se întâmplă în corpul, mintea şi sufletul tău – vei observa că:

– sentimentele şi senzaţiile dispar aşa cum au apărut

– percepi pacea şi liniştea care le înlocuiesc

– scade impulsul e a răspunde imediat

– apare inspiraţia pentru o acţiune benefică ţie şi celorlalţi, pe care o poţi pune în practică

Agitaţia, tensiunea, conflictul agresiv sunt create de mintea agitată, rapidă, orientată spre acţiune, pe soluţii, pe amintiri (trecut) sau planuri (viitor). Pentru ca acţiunea ta să vină din suflet, e util să-i dai acestuia timp să „te prindă din urmă”. Sufletul cunoaşte întregul, iubirea, compasiunea, unitatea a tot-ceea-ce-este. Pacea interioară vine atunci când sufletul, mintea şi trupul sunt în armonie, în momentul prezent.

Încearcă asta atunci când ai următorul conflict cu copilul tău, cu colegul, cu partenerul de viaţă, cu unul din părinţi. (Am descris în detaliu paşii într-un articol mai vechi).

– Observă senzaţiile şi emoţiile puternice

– Opreşte-te la timp – înainte să erupă vulcanul

– Dacă e nevoie, îndepărtează-te fizic de locul în care eşti

– Respiră profund până când simţi că eşti calmă şi conştientă de gândurile şi senzaţiile tale

– Acţionează şi vorbeşte atunci când poţi râde de ce s-a întâmplat şi ai claritate despre ce vrei să faci

E o depindere care se poate antrena zilnic, la fel ca orice alt antrenament pentru minte sau corpul fizic.

Respiră şi oferă-ţi timp între stimul şi reacţie. Unde te grăbeşti? Nu eşti deja în cel mai bun loc posibil?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite