Weekend cu peste 60 de incendii de vegetaţie. Flăcările s-au extins la un parc auto şi o livadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de terenuri agricole continuă să ignore avertismentele pompierilor şi îşi incediază parcelele pentru a scăpa de vegetaţia uscată.

Situaţie îngrijorătoare în judeţul Sălaj, unde, chiar dacă sezonul igienizării terenurilor agricole este abia la început, numărul arderilor necontrolate a vegetaţiei uscate a explodat. În doar trei zile, pompierii şi cei de la serviciile de voluntariat pentru situaţii de urgenţă au fost solicitaţi să intervină pentru a lichida 61 de incendii, care au mistuit aproape 100 de hectare de teren.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" Sălaj, este pentru prima dată în ultimii ani când se înregistrează un număr atât de mare de incendii produse în nerespectării regulilor privind utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole.

Astfel, în cursul zilei de vineri, pompierii s-au luptat cu flăcările care au scăpar de sub control în 14 zone din judeţ: Borla, Crişeni, Popeni, Ban, Stîrciu, Miluani, Aluniş, Şimleu Silvaniei şi Zalău, în zona Livezii Meseş şi pe străzile Lupului, Dîmbu Morii şi Iaşului. Din cauza vântului, incendiul produs pe un teren de pe strada Lupului s-a extins de la vegetaţia uscată la un parc auto situat în vecinătate, focul distrugând cinci autoturisme vechi care staţionau acolo. În cazul incendiului de la Şimleu Silvaniei, focul s-a extins la o baracă din lemn.
Alte 17 astfel de incendii au avut loc sâmbătă, 4 martie, în localităţile Câmpia, Bobota, Jibou, Huseni, Băseşti, Preoteasa, Prodăneşti, Ruginoasa, Nuşfalău, Sălăjeni, Ilişua, Hereclean, Sînmihaiu Almaşului, între localităţile Letca şi Lemniu, Muncel şi în Zalău.

În Jibou, pe strada Agrijului, focul a pornit de la o ţigară aruncată la întâmplare pe o suprafaţă cu vegetaţie uscată, flăcările distrugând şi o magazie aflată pe terenul respectiv. Incendiul din localitatea Bobota s-a extins de la terenul cu vegetaţie uscată, la o livadă de pomi fructiferi şi o seră, pe care le-a distrus, susţin oficialii ISU Sălaj.

Duminică, echipajele de pompieri au intervenit între localităţile Cristelec şi Bilghez, dar şi în Aghireş, Ilişua şi Preoteasa.

În ultimele zile, reprezentanţii Inspectoratului au aplicat şi amenzi celor care au fost identificaţi că nu respectă prevederile legale referitoare la arderea vegetaţiei uscată. În total, opt sălăjeni au luaţi în vizor, fiecare din ei fiind arşi la buzunare cu câte 2.500 de lei. Sursa citată atrage atenţia că acţiunile de control vor continua pe tot parcursul lunii martie.

Vă mai recomandăm:

Un bărbat de 60 de ani a murit ars de viu în incendiul care i-a mistuit casa

Acoperiş făcut scrum. Proprietarul septuagenar a suferit un atac de panică