Cum se face „Maţu` curuli“, un delicios preparat tradiţional. Reţeta originală a gastronomului Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de gastronomia locală şi cunoscut pentru implicarea sa în promovarea tradiţiilor culinare, maestrul bucătar Mircea Groza ne oferă reţeta unui preparat foarte vechi, gătit în special în zilele de sărbătoare de gospodinele din satele Sălajului.

Maţu` curuli este preparat complex, pe bază de carne şi păsat, pentru care se foloseşte intestinul gros al porcului. "Acest maţ este mai cărnos, mai tare, aşa că se poate umple cu mâna şi cu bucăţi de carne mai mari", explică gastronomul Mircea Groza. El ne povesteşte tainele acestei reţete, aşa cum le-a învăţat de la bătrânele gospodine din Sălaj:

Îţ trebe maţă creţe, maţu gros. Binie, binie spălatie. Ceapă, păsat, primele di su aşe lunji cum îs iele. Io pui şi on peştie, că amu-s altie vremuri, nu mâncăm ptiar aşe gras!

Pentru acest preparat avem nevoie de intestinul gros al porcului, spălat foarte bine, ceapă, păsat, diafragma şi o bucată de muşchiuleţ.


Speli maţăle cu broză şi uăţăt şi le laşi aşe o vreme. Api iară le speli cu apă rece. Răzăleşti on dărab die hirean şi tai, nu tare mânânţăl, o ceapă-doauă. Pui păstă iele apă rece şi o ţâră die uăţăt şi freci binie maţăle. Da, coată die iele că o dată lie sparji ş-aăi n-ai făcut nimnică! Le limpezăşti binie şi le laşi, pă maţă zâc, le laşi în apă rece până le-a vini rându.

Intestinul se spală cu bicarbonat de sodiu alimentar şi se lasă aşa o vreme, după care se spală din nou cu apă rece. Se dă pe răzătoare o bucată de hrean, se toacă, nu foarte mărunt, o ceapă-două, apoi se toarnă peste apă rece şi puţin oţet. Cu amestecul rezultat se freacă bine intestinele, având, însă, grijă să nu le rupem.


Crestezi fain frumos carnea, o laşi aşe lungă, n-o dărăbuleşti!. Pui sare, thiperi şi scuturi şi o creangă die cimbru pă ie.

Carnea se crestează uşor şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru uscat.


Pui o lingură die unsoare înt-on laboş, cârcăleşti ceapa, n-o arz, aşe numa o topteşti on ptic. Pui păstă ceapă păsatu pă care l-ai vânturat die gozuri, l-ai spălat în duoauă-tri ape , l-ai opărit şi l-ai scurs. Le mai cârcăleşti aşe de-ompreună, pui sare, thiperi şi cimbru.

Într-o cratiţă se pune o lingură de untură, în care se căleşte uşor o ceapă, iar apoi se adaugă păsatul spălat în prealabil în două-trei ape, opărit şi scurs. Să mai lasă puţin pe foc, împreună cu sare, piper şi cimbru.

Amu începti a umple maţăle, încet, încet, nu tie grăbdi...Baji carnea, mai pui păsat şi tăt aşe. Nu îndiesa maţăle tare!  Trebe să le hierbi ş-api dacă le-ai pe îndiesat, puşcă!

Se umple intestinul cu grijă, alternând carnea cu păsatul, dar fără a îndesa, pentru ca să nu crape la momentul fierberii.

Leji binie capetele maţului. Pui o oală cu apă la hiert, pui şi oarce frunză die dafin. Să ai pregătită o pitieică din pînză albă, curată, mai rărucă. Pui maţăle în pitieică şi le sloboz în oala cu apă. Să ai grije să nu clocotească, numa să gândieşti că hierbe, cătingan, cătingan, cam on ceas, on ceas ş-on fărtai. Scoţ pitieica ş-o pui undieva să să scurgă şi să să răcească.

Capetele intestinului se leagă bine. Se pune o oală cu apă la fiert, în care se adaugă o frunză de dafin. Intestinele umplute cu carne şi păsat se aşază într-un tifon şi se cufundă în oală, unde se lasă să fiarbă la foc foarte mic, o oră şi un sfert. Se scoate şi se lasă la scurs şi răcit.

Noa! A doua zâ, la fum cu iele! Fum rece, nu tare mult, că doară la Crăciun le şi baji în oala die piroşte. O la Bobotează în oala die ciolent. Die nu faci nici una nici alta bag-o numa în ler şi mânco aşe cu cureti şi moare. Alţîî fac pă maţ zamă cu pere o cu păsulă...Ş-aşe-i bună!

În ziua următoare, se afumă uşor, la rece. Maţu` curuli se poate adăuga în oala cu sarmale ori cu ciolent (un preparat tradiţional evreiesc cu cartofi, fasole, ouă, ovăz, ceapă şi carne) sau se coace în cuptor, într-o tavă cu puţin ulei şi apă, şi se serveşte cu varză murată şi zeamă de varză. Sau se adaugă în ciorba de cartofi ori în cea de fasole.

Vă mai recomandăm:

Reţetă simplă de post din Ardeal. Cum se prepară şi ce gust are reţeta de tomnaji în moare

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional