Ciorbă de miel cu agrişe. Reţeta tradiţională a unui cunoscut bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de miel poate fi înlocuită cu cea de porc, viţel ori curcan FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Bogate în antioxidanţi şi în vitamina C, agrişele sunt folosite în bucătăria ardelenească în prepararea diferitor feluri de mâncare, de la ciorbe la deserturi.

Pentru cei care vor să savureze un preparat ardelenesc delicios, cunoscutul gastronom sălăjean Mircea Groza propune o minunată ciorbă răcoroasă şi hrănitoare, care combină cu succes carnea, legumele şi gustul acrul al agrişelor.

Pentru ciorba cu carne de miel şi agrişe sau zamă de mniel cu cosmetie, cum este cunoscută în Hida, satul natal al bucătarului, aveţi nevoie de câteva bucăţi de carne de miel ori de ied cu os, pe care le opăriţi. Spălaţi carnea cu apă rece şi puneţi-o la fiert cu o ceapa, doi-trei morcovi, un pătrunjel şi o bucată de ţelină.

Adăugaţi şi trei-patru căţei de usturoi, dar şi un ardei întreg, crestat puţin la capăt. Dacă vă place gustul şi parfumul leuşteanului, puteţi pune în oală şi o frunză din aromata plantă. Lăsaţi să fiarbă la foc domol şi spumaţi de câte ori este nevoie. Condimentaţi cu sare, după gust, şi puneţi şi câteva boabe de piper.

Când carnea este fiartă şi se desprinde cu uşurinţă de pe is, opriţi focul şi lăsaţi zeama să se odihnească, după care o strecuraţi. Zeama rezultate să pune din nou pe foc, împreună cu două  căni cu agrişe, având grijă să nu fiarbă mult, întrucât fructele se sfarmă foarte uşor la temperaturi înalte. Se ia de pe foc, iar carnea care s-a răcit, se curăţă de pe oase şi se taie mărunt, apoi se pune împreună cu morcovul mărunţit peste zeama cu agrişe.
Într-un castron se amestecă bine o cană cu smântână de bivoliţă cu trei-patru gălbenuşuri, completând treptat cu zeamă caldă până se omogenizează. Amestecul rezultat se toarnă în oală, amestecând continuu. La final se aromează cu frunze de leuşten proaspăt.

Cei care preferă zeamă mai acră pot completa cu borş. Carnea de miel poat fi înlocuită cu succes cu cea de viţel, porc, curcan ori cocoş, pentru că zeama va ieşi la fel de delicioasă.

Vă mai recomandăm:

Reţetă simplă din Ardeal. Cum se face ca la carte mâncarea de hribi cu usturoi şi pătrunjel

Cea mai simplă reteţă de salată de ouă. Cum se găteşte rapid deliciosul preparat

Mai multe pentru tine:
Care au fost ultimele cuvinte ale celebrului criminal în serie, Ion Râmaru. „Vampirul din Bucureşti” i-a uimit pe cei care l-au executat
Un urs de mari dimensiuni a ajuns de 1 Decembrie în parcarea mall-ului Coresi din Brașov. Ce au făcut jandarmii când au ajuns la fața locului
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cele mai frumoase imagini de la parada de 1 Decembrie din București. Nicușor Dan, baie de mulțime la finalul ceremoniilor
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
A iertat-o pe bunica regină, care l-a lăsat fără titlul de prinț. Nikolai, apariție spectaculoasă alături de Margareta a Danemarcei
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ghidul complet al iernii pe pârtie: cele mai bune haine și accesorii pentru întreaga familie ca să vă bucurați de schi și săniuș fără griji