Un bărbat s-a prezentat cu o grenadă de mână la sediul IPJ Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii de serviciu de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui s-au confruntat vineri seara cu un caz mai puţin obişnuit. Un cetăţean s-a prezentat cu un element de muniţie.

UPDATE: Reperezentanii ISU au precizat că grenada va rămâne în custodia Poliţie, fiind una de exerciţiu şi nu una de război, motiv pentru care nu face obiectul asanării.

Ştire iniţială: Bărbatul a descoperit elementul de munţie, o grenadă de mână, în pădurea Paiu, din apropiere de Vaslui, şi a decis să îl predea personal poliţiştilor.

 ”Grenada a fost lăsată în custodia Poliţiei, urmând a fi preluată de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui”, a precizat Petre Iftene, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui. 

Reprezentanţii ISU atrag atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. 

De aceea, reamintesc cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:

- nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
- nu le introduceţi în foc;
- nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
- nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
- nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
- nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
- în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
-  nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.