Reteţa tradiţională a sărmăluţelor cu frunză de varză. Care sunt ingredientele secrete şi cât timp trebuie fierte pentru a obţine un gust fin şi inconfundabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oala cu sărmăluţe proaspăt gătite lasă întotdeauna gura apă FOTO Simona Voicu

Considerate o adevărată piesă de rezistenţă a bucătăriei româneşti, tradiţionalele sărmăluţele sunt o adevărată probă de foc pentu fiecare gospodină.

Astăzi, vă prezentăm o reţetă de sărmăluţe cu frunză de varză crudă. Reţeta aparţine profesorului bârlădean Nicolae Curelea, un maestru al bucătariei moldoveneşti. 

Ingrediente:

carne de vită – 0,5 kg;
carne de porc, un pic mai grasă – 0,5 kg;
varză dulce – 4-5 kg;
borş pentru opărit varza – 2 l;
miez de pâine integrală – 300 g sau 100 g orez (ori una, ori alta);
150 ml lapte dulce pentru înmuiat pâinea;
ceapă – 250 g;
morcov – 100 g;
bulion de roşii – 50 g;
200 g unt pentru călit ceapa şi morcovul;
o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt;
o legătură de mărar verde, tocat mărunt;
2-3 ouă bătute bine;
sare – după gust;
piper râşnit – după gust;
cimbru frecat – după gust;
2 ardei graşi – pentru tocat şi pus pe fundul oalei şi deasupra sarmalelor;
crenguţe de cimbru şi de mărar pentru pus pe fundul oalei;
roşii – 1 kg;
lichidul de fierbere – alcătuit din patru părţi egale din: zeamă de carne, borş, suc de roşii, vin alb sec, plus o linguriţă cu vârf de vegeta. Asta ar veni cam 1,5 l de lichid în total.

Mod de preparare

Foile de varză proaspătă se opăresc cu borş să se înmoaie şi să se acrească. Sarmalele se fac numai cu vârful foilor.

Se taie carnea fâşii şi se trece prin maşina de tocat cu sită medie, împreună cu miezul de pâine înmuiat în lapte dulce şi stors. În carnea tocată se adaugă ceapa şi morcovul călite, bulionul, verdeaţa tocată mărunt, ouăle bătute, sarea, piperul şi cimbrul. Se amestecă totul bine. Se verifică gustul.

Cu această compoziţie se învelesc sarmalele, care nu trebuie să întreacă în dimensiune degeţelul lui Tom, sau mai pe româneşte, o nucă de mărime mijlocie. Meşteşugul executantului constă în potrivirea umpluturii şi înfăşurarea ei.

Fierberea

Se pregăteşte oala sau cratiţa în care urmează să se aşeze sarmalele pentru fiert. Se pun pe fundul oalei crenguţe de cimbru şi de mărar, frunze de dafin, varză tocată fin, felii de roşii şi de ardei gras, boabe de piper negru, iar deasupra se aşază sarmalele – rânduri, rânduri – cu felii de roşii printre ele. Deasupra sarmalelor se pune un alt strat de varză tocată fin, cu felii de roşii şi de ardei gras. Totul se acoperă cu frunze de varză întregi. Oala trebuie să rămână trei degete goală, pentru că sarmalele se umflă la fiert.

Se pregăteşte lichidul de fierbere prevăzut la ingrediente şi se dă un clocot. Se toarnă fierbinte peste sarmale până la nivelul stratului de varză. Totdeauna trebuie să oprim o cană, două pentru completări pe parcursul fierberii. Se acoperă oala cu un capac corespunzător şi se fierbe la foc mic, chiar foarte mic, preferabil pe o bucată de tablă, 3-4 ceasuri. Se verifică din când în când şi se completează cu lichid de fierbere dacă este nevoie.

Mai multe pentru tine:
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Putin va bombarda și mai puternic Ucraina. Bloomberg: Recurge la șantaj nuclear și presiune psihologică, inclusiv bombardamente în masă
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
„Dintr-un iad în altul: niciun animal nu ar putea supraviețui aici”. Condițiile dramatice în care trăiesc palestinienii fugiți din Gaza
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești