O nouă încercare de redeschidere a procesului în cazul celor 7 violatori din Vaslui. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mătuşă a liderului grupului celor 7 violatori care au scandalizat opinia publică în 2015 a înaintat Judecătoriei Vaslui o cerere prin care a solicitat instanţei redeschiderea dosarului penal.Silviu Burada a primit cea mai mare pedeapsă dintre toţi inculpaţii, zece ani.

După ce în primăvara anului trecut, tatăl lui Silviu Burada a iniţiat, fără succes, o acţiune în instanţă prin care solicita revizuirea sentinţei, în această vară o mătuşă a tânărului, Maria Burada, a înaintat o altă solicitare Judecătoriei Vaslui, prin care solicită redeschiderea procesului penal.

Solicitarea a fost calificată de instanţă tot ca o cale extraordinară de atac. După două termene de judecată, instanţa din Vaslui a respins solicitarea.

”Respinge cererea de revizuire a sentinţei penale definitive nr.973 din 17.08.2015 a Judecătoriei Vaslui, formulată de numita Burada Maria, ca inadmisibilă în principiu. În baza art. 275 alin.2 C.p.p., obligă pe revizuienta Burada Maria la plata către stat a sumei de 250 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate”, se menţionează în hotărârea pronunţată de Judecătoria Vaslui pe 23 august. Decizia instanţei este definitivă.

Maria Burada, mătuşa lui Silviu Burada, relata încă de anul trecut că de fapt nepotul ei ar fi fost ”victima unei persoane periculoase” (tânăra violata n.r.). Femeia susţine, asemenea celorlalte rude şi apropiaţi ai inculpaţilor, că nu ar fi fost vorba de niciun viol şi că de fapt au fost reclamaţi la Poliţie pentru că nu s-au înţeles la preţul serviciilor sexuale. 

Ruda lui Burada mai susţine că tânărul nu ar fi asistat la întreaga orgie sexuală, că ar fi plecat din zonă după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale, rămânând acolo ceilalţi tineri. 

Violul care a scandalizat opinia publică

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 ani, au fost acuzaţi că în luna noiembrie 2014 au violat o elevă de 18 ani, timp de mai multe ore, supunând-o unor suplicii greu de imaginat. 

Toţi cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv, după comiterea faptei, însă au ieşit de după gratii după doar cinci luni, fiind plasaţi în arest la domiciliu.  În luna august, 2015, odată cu pronunţarea primei sentinţe, Judecătoria Vaslui a dispus rearestarea celor şapte tineri. Câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Judecătoriei Vaslui la ultimul termen de judecată, exprimându-şi revolta faţă de atitudinea celor şapte tineri şi a susţinătorilor acestora. 

Cei şapte tineri au scandalizat opinia publică prin atitudinea sfidătoare şi campania agresivă de denigrare a victimei care au susţinută prin intermediul rudelor şi a prietenilor.  Prietenii violatorilor, au susţinut că de fapt victima nu a fost violată, ci a avut parte de ”sex surpriză” şi nu merită ”cinci ani de închisoare pentru cinci minute de plăcere”. 

Doi dintre cei 7 tineri au fost deja eliberaţi condiţionat.