Cum se pregăteşte o plăcintă fragedă de dovleac, desertul aromat al toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat desertul vedetă al toamnei, plăcinta cu dovleac este un preparat pe cât de gustos şi aromat, pe atât de uşor de realizat.

Vă propunem, astăzi, una dintre cele mai simple reţete de plăcintă cu dovleac, propusă de maestrului gastronom Nicolae Curelea.  

Ingrediente:

Un pachet de aluat franţuzesc din comerţ (congelat);


Umplutură:

dovleac crud – 3 kg;
zahăr – 350 g;
unt – 150 g;
pesmet – 150 g;
scorţişoară măcinată – 1 linguriţă cu vârf;
vanilie – 2 – 3 pacheţele zahăr vanilat sau 2 linguriţe esenţă de vanilie;
pentru decor: zahăr pudră vanilat – 60 g.

Mod de preparare:

Dovleacul se curăţă de coajă, seminţe şi partea fibroasă şi se dă pe răzătoare.

Scorţişoara se macină şi se cerne. Dovleacul se înăbuşă în unt circa 10 minute. Se adaugă aproximativ 100 ml apă şi se continuă înăbuşirea încă 20 – 25 minute, până se obţine o pastă moale. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se adaugă zahărul, scorţişoara, vanilia şi 50 g pesmet. Se amestecă până se obţine o compoziţie uniformă.

Pachetul de aluat franţuzesc se decongelează lent la frigider. Într-un pachet sunt două foi egale de aluat. O bucată se întinde cu sucitorul pe planşeta presărată cu făină, până se obţine o foaie groasă de 4 – 5 mm. 

Se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt şi se înţeapă din loc în loc, pe toată suprafaţa, cu furculiţa. Se coace pe jumătate, în cuptorul preîncălzit, la temperatură ridicată (220 – 250°C), după care se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă. După ce foaia s-a răcit, se presară 50 g pesmet, peste care se întinde umplutura în strat uniform. Se presară restul de pesmet, apoi se aşază a doua foaie, care a fost întinsă la fel ca prima, şi se înţeapă din loc în loc pe toată suprafaţa cu furculiţa. Se introduce la cuptorul preîncălzit şi se coace la temperatură moderată, de 180 – 220°C, timp de 40 – 50 minute.

După coacere şi răcire, se porţionează şi se pudrează cu zahăr farin vanilat.

Mai multe pentru tine:
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Cum au devenit șpaga și turnătoria un mod de viață la români. Vremurile în care au prins rădăcini „școala vieții” și „băieții deștepți”
Saveta Bogdan și-a stricat silueta în vacanța de peste Ocean. De ce s-a îngrășat și ce salarii au americanii: „Gata, trec la dietă”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Trei zodii termină această săptămâna în forță. Norocul le surâde din plin, bunăstare și bogății pe bandă rulantă pentru acești native
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
UE vrea să oprească spionii ruși la graniță. Eficiența, pusă sub semnul întrebării: „Dronele și războiului hibrid nu au nevoie de vize”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda