Ce este mămăliga pripită şi cum se pregăteşte. O reţetă simplă şi rapidă, la îndemâna oricui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi este considerată mâncarea săracului, mămăşliga este un aliment foarte sănătos

Mămăliga este unul dintre alimentele de de bază din alimentaţia românilor, iar pentru prepararea acesteia sunt cunoscute numeroase reţete, care variază de la o regiune la alta.

Vă propunem astăzi o reţetă de mămăligă pripită, preparatul moale cunoscut drept ”mămăliga orăşenilor”. Reţeta oferită de maestrul culinar Nicolae Curelea este simplă, la îndemâna oricărei gospodine. 

Ingrediente pentru patru porţii: trei ceşti apă, o linguriţă sare, două linguriţe unt, o ceaşcă mălai ( cantitatea poate varia în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu ); jumătate de ceaşcă smântână. O ceaşcă trebuie să aibă 240 ml.

Timp de pregătire = 15 minute

Timp de fierbere = 15 minute

Mod de preparare

Încălziţi apa într-un ceaun sau oală până ce fierbe violent. Adăugaţi sarea şi untul. Cu o mână, turnaţi încet mălaiul în apa care fierbe, în timp ce cu cealaltă amestecaţi continuu cu un melesteu sau cu o lingură de lemn până ce tot mălaiul s-a terminat, iar lichidul începe să fiarbă din nou.

De îndată ce lichidul începe să fiarbă, daţi focul mic şi continuaţi să amestecaţi până ce mămăliga începe să se îngroaşe şi toată apa a fost absorbită. Timpul de fierbere ar trebui să fie în jur de 10-15 minute. Acoperiţi ceaunul cu un capac şi lăsaţi să stea alte 2 minute. Apoi scuturaţi ceaunul pentru a se desprinde marginile mămăligii şi răsturnaţi-o într-un castron sau pe un platou adânc.

Distribuiţi mămăliga pe fiecare farfurie cât timp este fierbinte şi moale. Puneţi pe fiecare porţie o bucată de unt şi smântână din belşug.

Mămăliga poate fi servită singură, ca aperitiv, sau ca preparat secundar pentru orice fel principal. Un mod atrăgător de a servi acest preparat ziua următoare sau mai târziu este de a o turna în forme rotunde, individuale unse şi de a o refrigera. Când este rece, eliberaţi marginile cu un cuţit, răsturnaţi-o şi reîncălziţi-o la cuptor. Serviţi-o cu smântână!

Vă mai recomandăm:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

Mai multe pentru tine:
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €