Cât de bine ştii limba română? Test fulger cu 10 întrebări de gramatică şi vocabular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva

Mulţi români uită regulile de bază ale limbii române, noţiuni elementare de gramatică sau vocabular punându-i deseori în dificultate.

”Adevărul” vă propune astăzi un test fulger cu 10 întrebări de vocabular şi gramatică pentru verificarea cunoştinţelor:

1. Identificaţi varianta corectă:

A) fi!, nu fi! Pieri!
B) fii!, nu fi! Piei!
C) fii!, nu fii! Pieri!
D) fi!, nu fii! Piei!

2. Recunoaşteţi enunţul în care apar greşeli de ortografie:

A) De mult ce-ai alergat, ai obosit.
B) Te iubesc atât de mult, mamă!
C)  Poveştile de demult au frumuseţea lor.
D) Aici, de mult, curgea un fir de apă.

3. Precizaţi câte greşeli, de orice natură, există în următoarea frază:

Propri prieteni, precum şi fii, ce-i în care avea încredere, îl înşelaseră.

A) două B) trei  C) una D) patru

4. Care este sinonimul cuvântului despot

A. Trubadur
B. Detinut
C. Tiran
D. Vrednic

5. Ce contine o prisacă?

A. Fructe
B. Cuie
C. Albine
D. Ace

6. Despărţirea corectă în silabe a cuvântului „sculptură” este:

A. scul-ptu-ră
B. sculp-tu-ră
C. sculpt-u-ră

7. Articolul poate fi: 

A. Decis, nedecis, decis mediu, nedecis mediu

B. Hotărât, nehotărât

C. Decis, nedecis

D. Hotărât, hotărât mediu, nehotărât, nehotărât mediu

8.Curechi înseamnă:

A. Cartofi
B. Ciuperci
C. Varză
D. Şoareci

9. Arbitrar înseamnă:

A. Echilibrat

B. Corect

C. Întâmplător

D. Atent

10. Cel care posedă cunoştinte temeinice şi vaste în urma unor studii îndelungate este:

A. Idealist

B. Erudit

C. Emerit

Răspunsuri corecte: 

1- B, 2 - D, 3 - B, 4 - C, 5 - C, 6 - B, 7- B, 8 - C, 9 - C, 10 - B

Mai multe pentru tine:
Top 7+ cuptoare electrice de masă 2026 – gătește rapid, uniform și fără compromis. Află dacă ai nevoie de acest electrocasnic și cumpără online
Top 6 grătare electrice 2026: Fripturi suculente perfect rumenite, panini aurii și legume crocante, fără fum sau bătăi de cap + ghid de cumpărare
Tragedia ascunsă de la Castelul Corvinilor. Mesajul sfâșietor lăsat în piatră pe limbă de moarte. Blestem sau legendă?
Cum să faci vafe, înghețată, ciocolată și alte mini-prăjituri ca un maestru cofetar în 2026: cele mai bune aparate pentru desert rapid și delicios!
Top 7 sandwich makere 2026: Transformă gustările acasă în adevărate delicii gourmet, rapid și fără efort
Alina Pușcău și Jeffrey Epstein. Câți bani i-a trimis miliardarul pedofil mamei celebrului model
Top 7 aparate de vidat 2026 pe eMAG: Eroul invizibil din bucătărie care te ajută să păstrezi alimente proaspete săptămâni întregi și să nu-ți golești bugetul
Cine este și cu ce se ocupă Alina, văduva lui Gabriel Cotabiță. Cum a început povestea de iubire cu artistul: „După concert, i-am dat un mesaj pe Facebook”
Cele mai bune cântare de bucătărie 2026 pe eMAG: Gadgetul care transformă rețetele, porțiile, proporțiile și sănătatea – ingrediente fără secrete
Desertul favorit al Elenei Ceaușescu. Folosea o rețetă secretă de fiecare dată: „Mi-a arătat de la A până la Z”
Sfatul Reginei Elisabeta pentru Kate Middleton înainte de a se căsători cu Prințul William, cel care a devenit soțul ei „încăpățânat”