Performanţă cu burta goală la cel mai bun club de kaiac-canoe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 47 de juniorii caiacişti de la Clubul Sportiv Şcolar de la Orşova, care se pregătesc să aducă medalii României, fac antrenamentele pe stomacul gol fiindcă hrana nu le mai este asigurată de club. Responsabili se agaţă de tot felul de hârţoage şi chichiţe din lege, în timp ce aceşti copiii se plâng că nu au mâncare. . De la Orşova au plecat cei mai buni sportivi ai României la kaiac-canoe.

Deşi de 40 de ani hrana sportivilor de la Orşova a fost asigurată întotdeauna de club, cei responsabili  acum de soarta juniorilor caiacişti invocă tot felul de chichiţe legislative  şi din data de 15 decembrie 2013 nu le mai asigură masa necesară acestor copii. Sportivii veniţi din toate colţurile ţării se descurcă foarte greu, doar cu bănuţii şi pachetele pe care le primesc de la părinţi, astfel că mulţi dintre ei se gândesc să renunţe. De foarte multe ori, vin dimineaţa la antrenament fără să fi mâncat ceva, iar pe parcursul zilei se hrănesc cu ce apucă.

Sunt conştienţi că în felul acesta nu vor mai rezista foarte mult, dar speră totuşi că cineva va interveni şi va îndrepta situaţia. „Nu avem putere nici să tragem pe apă, nici în sala de forţă, deci este foarte greu pentru noi sportivii ca să trăim fără mâncare. În această dimineaţă nu am mâncat nimic, absolut nimic , aşa este în fiecare dimineaţă pentru cei mai mulţi dintre noi”, spune alt sportiv caiacist, George  Colţea, elev în clasa a IX –a, din Braşov. „Mâncăm doar ce prindem, fructe, napolitane, facem efort mult. E greu, în dimineaţa asta nu am mâncat nimic şi nici ieri nu am mâncat aproape nimic. Aproape suntem obişnuiţi”.  spune şi Nicoleta  Şerban , din judeţul Constanţa, care practică acest sport de cinci ani.

„Mâncăm ce apucăm”

Programul sportivilor începe la 7 dimineaţa şi se termină la 10 seara, timp în care merg la şcoală, îşi fac lecţiile şi merg la antrenamente, care presupun, printre altele, ca la fiecare ieşire pe Dunăre să parcurgă între 12 şi 18 kilometri. Sunt spotivi ai căror părinţi fac eforturi uriaşe să-i ajute şi care au adus României zeci de medalii în străinătate. „De aproape un an noi nu mai mâncăm aici, trebuie să ne plătească părinţii mesele şi tot ce ne trebuie, haine, rechizite. Sincer să fiu în dimineaţa asta am mâncat un iaurt cu pâine cumpărate de mine de la magazin şi atât. La prânz, seara mâncăm ce apucăm, câteodată stăm şi o zi întreagă fără să mâncăm nimic. Când avem bani mâncăm pe săturate, dar apoi suferim de foame. Părinţii vor să mă retragă, dar eu nu aş vrea fiindcă îmi place foarte mult acest sport. Dacă aş avea masă ar fi perfect”, spune Robert Ionuţ Mânza, de 15 ani, din Vulcan-Hunedoara, elev în clasa a IX-a la Liceul Traian Lalescu din Orşova.

Rudele îngrijorate de soarta copiilor

Unchiul campionului mondial Liviu Dumitrescu, care şi în prezent are un un alt nepot la Clubul de kaiac-canoe de la Orşova, este consternat de modul cum sunt trataţi acum sportivii. „Băiatul meu a făcut sport de performanţă la Orşova şi a ajuns bine unde este acum. L-am dus apoi pe nepotul meu, Liviu Dumitrescu, care este campion mondial şi olimpic în prezent. Am mai dus un nepot acum şi am rămas surprins de ceea ce am văzut acolo. Când am văzut clubul… Acum arată de parcă ar fi după război. S-a sunat şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, de unde s-a spus că sunt bani pentru masa copiilor, dar această directoare nu vrea să semneze să aducă mâncare la copii“, a declarat Mitică Pantasi, unchiul unuia dintre sportivii de la secţia de kaiac-canoe.

Antrenorul:aceşti sportivi nu mănâncă

Clubul de kaiac-canoe, cea mai bună structură sportivă juvenilă de sporturi nautice (kaiac-canoe şi canotaj) din România din 1983 până în prezent, se subordonează Liceului Traian Lalescu din Orşova, cel care ar trebui să asigure hrana sportivilor.  Antrenorul Clubului Sportiv Şcolar din Orşova, Beniamin Zabet, spune că a încercat prin toate mijloacele să o convingă pe directoarea Liceului Traian Lalescu să ofere hrană sportivilor, dar fără succes. „Un om ca să trăiască trebuie să mănânce, din păcate aceşti sportivi nu mănâncă, ei sunt de o importanţă vitală pentru sportul românesc, aceşti copii ne punem speranţa în ei că într-un viitor foarte apropiat vor reprezenta România la competiţiile internaţionale, campionate mondiale şi europene. Cei mai buni sportivi din România în acest moment sunt sportivi plecaţi de la Orşova”, a declarat antrenorul Beniamin Zabet.

“Fără lege nu se poate aproba nici un ban”

Directoarea şcolii mută însă responsabilitatea la şefii bazei sportive, care nu ar întocmi documentele necesare. În opinia sa, elevii beneficiază de hrană doar dacă sunt în cantonament. „Dumnealor (antrenorii – n.r.) au obligaţia să organizeze acţiuni sportive cu sportivii de performanţă. Acţiuni sportive înseamnă cantonamente, semicantonamente şi tabere. Dumnealor trebuie să întocmească nişte documente pe care să le înainteze Consiliului de Administraţie, cu program, cu orar de antrenamente, cu tot ce trebuie. Sunt la mine toate actele, solicitarea pentru Inspectoratul Şcolar, adresa prin care am primit banii de la inspectorat. Eu răspund de partea financiară, dumnealor (antrenorii – n.r.) răspund de partea sportivă. Fără organizare sportivă şi fără lege nu se poate aproba nici un ban din bugetul de stat pentru că răspundem pentru asta“, a declarat Mirela Stoinel, directoarea Liceului Teoretic „Traian Lalescu“. Reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Mehedinţi susţin că nu au primit nicio solicitare de bani pentru hrana acestor sportivi din partea conducerii Liceului “Traian Lalescu”.

Clubul de la Orşova a dat cei mai buni sportivi ai României la kaiac-canoe, printre care şi Liviu Dumitrescu. În luna august, acesta a adus ţării noastre medalia de aur la proba olimpică de canoe dublu, 1000 de metri, de la Moscova.

Citeşte şi:

Motorina pentru sinistraţii de la Orşova, depozitată într-o benzinărie dezafectată a baronului Duicu

Cum s-au împărţit banii în Mehedinţi pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi şi de ce Orşova şi Eşelniţa au fost tăiate de pe listă