Cum se prepară gogoşile cu cremă de vanilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă doriţi să pregătiţi o prăjitură foarte delicioasă pentru prieteni sau familie, vă recomandăm o reţetă a Sandei Marin, celebrele gogoşele cu cremă de vanilie, un desert considerat de mulţi cofetari un titan al dulciurilor.

Ingrediente:

2 ½ dl apă, 100 g unt (sau 80 g untură), 1 linguriţă zahăr, un praf de sare, 125 g făină, 4 ouă, cremă de vanilie.

Mod de preparare:

Se pune să fiarbă într-o cratiţă apă cu untul, sarea şi zahărul. Se cerne făina pe o hârtie (trebuie cernută totdeauna proaspăt, ca să nu aibă cocoloaşe). Când apa cu untul începe să fiarbă, se face focul foarte mic, se toarnă făina toată odată şi se amestecă repede cu o lingură de lemn.

Când pasta nu mai are niciun cocoloş, se iuţeşte focul, amestecând mereu, până când aluatul se desprinde de pe cratiţă. Se dă atunci la o parte, se mai amestecă şi când începe să se răcească (nu trebuie să fie rece de tot) se adaugă ouăle pe rând; nu se pune oul următor decât după ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Pasta trebuie să fie potrivit de moale, astfel încât să curgă din lingură, dar să-şi păstreze forma acolo unde cade.

Se toarnă compoziţia într-un cornet de hârtie sau în cornetul special, umplându-l pe trei sferturi, şi se pun pe tava de copt (care nu se unge şi nu se presară cu făină) mici turtiţe de 3-4 cm diametru, lăsând tot atâta distanţă între ele, ca să aibă loc de crescut. În lipsă de cornet, se pot pune şi cu linguriţa.

Se dau la cuptor la foc bun şi se ţin 25-30 minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seamă când încep gogoşelele să crească, deoarece se lasă. Când sunt gata, trebuie să fie bine crescute şi destul de uscate. Se scot calde din tavă, cu un cuţit.

După ce s-au răcit, se taie deasupra un căpăcel, se umplu cu cremă de vanilie – dacă gogoşelele sunt crescute bine, sunt goale pe dinăuntru – peste cremă se pune o linguriţă de frişcă bătută, iar deasupra căpăcelul. Peste acesta se pune, dacă dorim, o glazură de zahăr sau se presară zahăr pudră.

Mai multe pentru tine:
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
„Înțepături” între profesori pe tema creșterii normei. „Cum fac învățătoarele cele două ore remediale?” vs „Câinele moare de drum lung”
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
21 septembrie, ziua în care s-a născut Dem Rădulescu