Iernile de altădată din Delta Dunării, prizoniera ghețurilor. „Această aspră pustietate aminteşte de străbunele vremuri barbare“

0
Publicat:

În multe ierni, Delta era prizoniera Dunării îngheţate din iarnă până în primăvară. Oamenii nu disperau: trăgeau la mal lotcile şi corăbiile și își continuau viața în pustietatea albă.

Portul Sulina în iarna anului 1928 FOTO Europolis

În anul 1880, Dunărea a rămas îngheţată până la sfârşitul lunii martie. Un alt an foarte greu pentru oamenii din Delta Dunării a fost 1863, când fluviul a îngheţat în primele zile ale lui decembrie şi a rămas aşa până spre sfârşitul lui februarie. În 1912, Dunărea a fost îngheţată timp de 40 de zile. Și în anul 1929 s-a produs același fenomen.  

Nicolae Iorga a descris iernile de altădată din Dobrogea în cartea „România cum era până la 1918. Moldova şi Dobrogea“: „Un drum pe Dunărea îngheţată nu e o întâmplare de toate zilele, şi cine l-a făcut odată îl ţine minte multă vreme, pentru noutatea lui deosebită, pentru frumuseţea lui mare, pentru oarecare neplăceri şi primejdii legate de dânsul.

La mal, nu mai păzeşte santinela, căci nici n-ar avea de ce s-o facă. Dunărea e moartă, şi corăbiile au fugit spre ape, veşnic slobode, sau hibernează înţepenite, jalnice în iernatecul lor din docuri, unde se îndeasă unele în altele boturile negre nemişcate, lungile catarge prin funiile cărora cântă crivăţul de iarnă grea, nemiloasă. 

Ici şi colo, se mai vede câte un chip rătăcind leneş pe puntea îngheţată, ori câinii păzitori latră furios către cel mai mic zgomot şi cea mai mică tresărire în aceste mari întinderi albe, mute şi moarte. O uşoară pogorâre şi eşti într-o Dunăre tot aşa de împietrită ca şi ţărmul. Prin această alunecare a saniei, ai ajuns pe o apă care nu poate înghiţi în adâncurile ei de 10 – 20 de meri ci te sprijină răbdătoare pe ţestul ei de gheaţă sigură“.

Marele istoric povestea că în marea de pustietate albă se văd doar „Bordeie de pescari părăsite, luntri strânse între păreţii de gheaţă, pe care se plimbă vântul aspru, jucându-se măiestru cu zăpada, din care face cornuri rotunzite, feţe uşor scrijelate, mici gheţare brăzdate, sfârtecături ca ale stalactitelor şi stalagmitelor din peşteri, horbote de tot subţiri, lucrate de-a minunea, pe care le va nimici o singură dezmierdare a bunului vânt cald ce are să vie. 

O singură dată avem pe cine întreba în această vijelioasă şi aspră pustietate, care aminteşte străbunele vremuri barbare, când luptătorii înfăşuraţi în blănuri, călări pe suferitorii cai de stepă, alergau lacomi de la sărăcia lor de-acasă către bogăţia împărăteştilor ţări din răsărit“. 

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Preluarea Automecanica Mediaş de către Rheinmetall a fost autorizată de Consiliul Concurenţei
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
O îngrijitoare a ajuns bucătar la cel mai mare spital din Galați pentru că a primit răspunsurile la concurs. Cine a favorizat-o
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”