Gara - ambarcaţiune din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edificiul din oraşul Tulcea, amplasat pe malul lacului Ciuperca, are forma unei ambarcaţiuni. Construcţia ce a fost finalizată în anul 1972 este realizată după planurile arhitectului Irina Rosetti.

Tulcenii au avut de aşteptat multă vreme până când să aibă propria gară. Construcţia edificiului a început în anul 1911 şi s-a finalizat abia în anul 1939.

Prima gară tulceană a funcţionat în dreptul  trecerii de linie ferată din vest, de pe strada Isaccei, fiind de fapt o baracă puţin mai arătoasă pe locul unde era şi primul capăt de linie ferată tulceană. Fiind război, unităţile militare lucrează la prelungirea liniei cu 2,5 km, până pe faleza Dunării, lucrările fiind încheiate în luna iulie 1940, scrie Nicolae Ariton în „Misterele Dunării“.  

În perioada 1939 - 1972, gara Tulcea a avut trei amplasamente diferite. Prima a fost la intrarea în oraş, însă a fost desfiinţată şi mutată în zona Casei de Cultură a Sindicatelor. Edificiul a fost inaugurat la 15 august 1940, cu ocazia deschiderii căii ferate Tulcea - Tulcea port, linie strategică construită de Direcţia Generală CFR şi Armata Română, care a făcut legătura între linia Medgidia - Tulcea, centrul oraşului Tulcea şi liniile industriale militare din portul Tulcea, aflăm din lucrarea „Enciclopedia gărilor din România“.



Gata Tulcea port a funcţionat aici peste trei decenii, până în anul 1972, când a fost demolată pentru sistematizarea centrului oraşului Tulcea.

Gara care funcţionează acum în Tulcea a fost construită în doar doi ani, între 1970 – 1972 şi a fost realizată după proiectul arhitectului Irina Rosetti. Construcţia care are forma unei ambarcaţiuni este amplasată pe malul Dunării, la nord-est de malul lacului Ciuperca. „Pot spune ca este un produs al şcolii de arhitectură aflată în perioada de «răzvrătire»“, se comentează pe site-ul www.lokomotiv.ro.



 

Mai multe pentru tine:
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Scandal de proporții în SUA: Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele: „Era imposibil de dresat”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”