Cum preparăm delicioasele cherdele, specialitatea de altădată a bătrânelor dobrogence

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă mai sunt gospodine în Dobrogea care pregătesc delicioasele cherdele după reţeta bătrânelor din satele cuprinse între Dunăre şi Marea Neagră.

Reţeta tradiţionalelor cherdele a fost publicată de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Babadag (Tulcea).

„Poate că prin preumblările voastre prin judeţ, prin satele ce devin din ce în ce mai pustii, veţi găsi o mămăiţă care v-ar putea pregăti nişte Cherdele (sau cherdenele). E o bucăţică mirifică, de gust excepţional, de mâncat căldicică, la umbră, alături de o stacană de iaurt de oaie, rece ca gheaţa! Cherdeaua nu e aceiaşi mâncare cu merdeneaua, e altă poveste, însă, ca istorie, merdenea vine de la sucitorul (făcăleţul) ăla subţire, cu care se fac şi foile la baclavale, care aşa se numeşte, merdenea”, spun cei de la CNIPT Babadag.

Cherdeaua se face simplu, în primul rând aveţi nevoie să fabricaţi un aluat clasic de pâine. Pentru asta aveţi nevoie de:

  • făină
  • apă călduţă
  • sare
  • drojdie.

Pentru umplutură aveţi nevoie de: 

  • brânză de oaie (de preferat maturată), dacă e prea sărată o îndulcim puţin cam cu aceeaşi cantitate de urdă, tot de oaie
  • ceapă verde tocată (se amestecă împreună cu brânza)
  • mărar tocat mărunt (se amestecă împreună cu brânza)

Mod de preparare:

După ce aluatul a dospit, întinzi pe masa unsă cu ulei foi grosiere de cocă, cam de 3-4 centimetri. Întinzi umplutura ca la o clătită şi, tot aşa, rulezi.

Acum, fie aşezi rulada asta cu totul într-o cratiţă unsă şi ea bine cu ulei, ori tai bucăţi cam la un lat de palmă pe care, apoi, le presezi uşor la capete pentri sigilare. Bucăţile le aşezi , înfrăţite, în cratiţa de copt. Atenţie, pentru că cherdele vor creşte destul de mult la copt, vezi că spaţiul rămas trebuie să fie cam 2/3 din înălţimea recipientrului.

După ce le-ai aşezat, le laşi să-şi tragă sufletul încă 20 de minute după care le bagi la cuptor, la foc molcuţ. Pentru că sunt mai groase decât o plăcintă, e nevoie ca focul să le ia încet, să se pătrundă, altfel te alegi cu arsură la suprafaţă şi cu cocă crudă la interior.

Când sunt aproape rumene, baţi nişte ouă cu iaurt (obrazul subţire cere smântână) şi torni peste cherdele ( de aia ai nevoie de cratiţă înaltă, să nu dea pe afară). Le mai dai la cuptor pentru 10-15 minute şi... sunt gata!

Câteva mişmaşuri: cei din bătrâni foloseau la daravela asta, untură bună de porc ca să ungă masa şi cratiţa. Vă daţi seama că gustul era muuuult mai bun. La umplutură, unii, folosesc şi pătrunjel dar eu nu recomand. Reţeta veche e cu mărar (d-aia vă şi plac chips-urile cu sour cream and dill!). În cel mai bun caz, tocaţi şi două-trei fire de usturoi verde.

Pe aceeaşi temă:

Cum se prepară „picanca“, reţeta cu peşte numită de Radu Anton Roman o „struţo-cămilă“

Vremea scrumbiei: de ce se poate pescui doar primăvara cel mai bogat peşte în Omega 3. Reţete tradiţionale delicioase

Mai multe pentru tine:
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători