VOCEA BANATULUI Clinica de muzică, fabrica de doctori şi magazinul de diplome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de la Universitatea de Vest din Timişoara au decis să înlăture din facultăţi toţi profesorii colaboratori care nu au doctorate. Măsura e justificată cu schimbarea legislaţiei în domeniu, asta deşi legea nouă lasă posibilitatea unor excepţii. S-a ajuns la situaţii penibile, care arată cât de imbecil e condusă educaţia în România.

La Facultatea de Jurnalism a fost dat afară un om de radio cu 32 de ani de experienţă. Va fi înlocuit cu un doctor în filosofie sau litere, care nu are o oră de emisie radio la activ. La Facultatea de Muzică situaţia a determinat un profesor să spună, în băşcălie, că instituţia se va transforma în „clinică muzicală" cu doctori de oboi, vioară sau pian.

Decizia nu a fost justificată clar de cei care au luat-o. Efectele sunt însă certe. Unul este adâncirea hăului dintre universităţi şi realitate. Mii de tineri se confruntă cu lipsa de utilitate a lucrurilor pe care le învaţă în facultăţi. Sunt sute de exemple de absolvenţi de zece, care îngroaşă rândurile şomerilor. Pregătirea studenţilor pentru viaţa reală nu interesează pe nimeni în universităţi sau la minister.

Sistemul funcţionează autist, într-o lume paralelă. Nu mai are scopul de a produce elite utile societăţii ci există pentru a-şi satisface propriile nevoi şi dependenţe. Dependenţa de birocraţie şi ierarhii irelevante în lumea reală şi nevoia bolnavă de bani.

Trebuie să vorbim şi de bani. Mulţi vor fi forţaţi să se înscrie la doctorat şi plătesc taxele aferente. Probabil că acesta a fost şi scopul urmărit şi el este în logica după care funcţionează universităţile. Peste tot s-au umflat exagerat cifrele de şcolarizare numai pentru taxe. Multe facultăţi au ajuns magazine de diplome, care produc generaţii întregi de „specialişti" inutili. Vor produce acum şi doctori în orice. 

Citeşte detalii despre această situaţie:
Universitatea de Vest devine fabrică de doctori. Studenţii pierd legătura cu realitatea

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Mălin Bot: