Teatrul German preia pentru 49 de ani un imobil abandonat din Timişoara. Vor amenaja o nouă sală de spectacole FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobiul abandonat de pe strada Cuvin nr.2 FOTO Ş.Both

Consilul Local trebuie să se pronunţe asupra unui proiect de hotărâre de schimbare a destinaţiei unui imobil de pe strada Cuvin nr. 2, unde a funcţionat Colegiul Tehnic I.C.Brătianu, care acum este abandonat.

Imobilul de pe strada Cuvin nr.2, la doi paşi de strada Pestalozzi, face parte din domeniul public al Timişoarei. Aici a funcţionat cândva seţiile din domeniul industriei textile şi pielărie a Colegiul Tehnic I.C. Brătianu. Din 2008 nu s-au mai şcolarizat aceste discipline, astfel că imobilul a fost părăsit. 

GALERIE FOTO

Spaţiul este generos. Este compus din patru corpuri de clădire - hală (cu parter înalt), atelier, cabină pentru poartă şi o hală cu un etaj – o curte betonată, un teren de 2.283 metri pătraţi.

        

Consiliul Local trebuie să se pronunţe  asupra proiectului de de schimbare a destinaţiei imobilului din  spaţiu  pentru desfăşurarea  activităţilor de învăţământ preuniversitar în spaţiu pentru desfăşurarea  activităţilor  culturale şi trecerea în administrarea Teatrului German de Stat  Timişoara pentru o perioadă de 49 de ani.

Teatrul German de Stat, instituţie publică de interes local aflată sub autoritatea Consiliului Local al 

Municipiului Timişoara, a solicitat  schimbarea destinaţiei şi transmiterea în administrare a imobilului pentru amenajarea  unei  viitoare săli de spectacole, spaţii de creaţie şi adiacente, cu menţiunea că în această calitate ar suporta cheltuielile de amenajare şi întreţinere. 

„Necesitatea ca Teatrul German de Stat să primească în administrare un imobil pentru o a doua sală de spectacole este una esenţială nu doar pentru dezvoltarea instituţiei, ci şi pentru infrastructura de spectacole din Timişoara. Ne dorim ca în viitor noua sală să devină un spaţiu deschis, un loc al dialogului între oameni şi culturi. Pe termen mediu şi lung ne imaginăm ca cele două săli să capete profile distincte în arhitectura stagiunilor: sala istorică, din clădirea Operei, cu intrarea prin str. Alba Iulia, să rămână dedicată preponderent spectacolului clasic, urmând ca noua sală din str. Cuvin să găzduiască cu predilecţie spectacolele de teatru contemporan”, a spus Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German de Stat Timişoara.

Teatrul German de Stat îşi desfăşoară activitatea în spaţii insuficiente şi necorespunzător utilate, raportat la nevoile activităţii de calitate în domeniul teatral la acest moment, în condiţiile în care este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai performanţi producători de spectacole din România. 


 

TGS se va ocupa de restaurarea şi refuncţionalizarea imobilului, urmând să dezvolte un epicentru cultural nou în acea zonă urbană, în condiţiile în care Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, asumându-şi revitalizarea şi completarea infrastructurii culturale a oraşului. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Casa Maghiară din Timişoara, răscumpărată cu ajutorul statului ungar, cu 2,3 milioane de euro VIDEO

FOTO VIDEO Biserica Centrului Reformat din Timişoara, inaugurată la 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei