Video Maternitatea care va avea cel mai modern laborator de fertilizare in vitro din România. Cum arată noua clădire VIDEO
0Lucrările la maternitatea Spitalului Județean din Timișoara au demarat în vara anului 2021, în urma unei investiții de aproximativ 14 milioane de euro, în cadrul unui proiect transfrontalier România - Ungaria.
Timișoara va avea în scurt timp o maternitate nouă. Spitalul se construiește lângă Casa Austria, pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Timiș. Va fi un spital modern, dotat conform celor mai înalte standarde europene.
Va avea compartimente de fertilizare in vitro, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, terapie intensivă, secție pentru prematuri, nou-născuți eutrofici, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă.
Lucrările la maternitatea Spitalului Județean au demarat în vara anului 2021, în urma unei investiții de aproximativ 14 milioane de euro, în cadrul unui proiect transfrontalier România - Ungaria.
Conform contractului, maternitatea trebuie să fie gata în doi ani de la începerea lucrărilor.
În octombrie, încep deja probele tehnice
Chiar dacă au fost multe provocări, oficialii CJ Timiș spun că proiectul va fi dus la bun sfârșit, în scurt timp.
„Totul decurge conform planului. Finisajele sunt undeva la 90 la sută. Clădirea va finalizată până la sfârșitul lunii noiembrie. În octombrie, vor începe deja probele tehnice. Mai trebuie să demarăm și procedura de achiziție a mobilierului. Spitalul va fi gata în acest an, însă va trebui să mai așteptăm autorizațiile de la diferite autorități. Acestea vor putea fi cerute doar după terminarea lucrărilor. Sunt multe autorizații de primit, de la numeroase autorități; de exemplu, aici va funcționa și cel mai modern laborator de fertilizare in vitro din România. Într-un terne realist, estimez că maternitatea va începe să funcționeze în martie 2024”, a declarat, pentru „Adevărul”, Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Maternitatea Bega funcționează într-o clădire veche din 1920
Ca proiectul să fie eligibil, unul dintre criterii a fost ca numărul de paturi să rămână acelaşi ca până acum, adică 130 de paturi. Clădirea în care funcționează astăzi Maternitatea Bega este foarte veche, datând din anul 1920. A fost construită pentru internat de fete, nu pentru spital.
„Am încercat să facem lucrări şi să aducem clinica la standarde civilizate, să ne putem desfăşura activitatea. Dar mai mult nu se poate face, avem nevoie de un spital nou. Dorim să aducem şi nişte protocoale şi ghiduri care nu există în ţara noastră, dar funcţionează foarte bine în Ungaria. Avem posibilitatea realizării unui spital modern, conform celor mai înalte standarde europene. Am mai avut proiecte cu colegii din Szeged, dar niciunul aşa de mare”, spunea medicul Izabela Petru, de la Clinica “Bega”, la începutul lucărilor la noul spital.
Noua clinică va avea regim de înălţime demisol + parter + 4 etaje.
Partenerii din Ungaria, Spitalul Universitar din Szeged, vor beneficia de 1,5 milioane de euro, pentru reabilitarea blocului operator al Clinicii de Obstetrică şi Genecologie şi reabilitarea Clinicii de Pediatrie.
Tot în perioada în care a început construcția maternității s-a dat startul și la extinderea Unității de Primiri Urgente a Spitalului Județean, care își va dubla capacitatea, tot în cadrul unui proiect european, în valoare de 2,5 milioane de euro.
Conform proiectului, se va extinde și moderniza sala de așteptare, va crește numărul de tărgi și va scădea timpul de așteptare în urgențe.