Istoria neştiută a Timişoarei. Faţada operei, inspirată de arhitectul preferat al lui Mussolini. Presa interbelică: „Un arc de triumf al prostiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconstrucţia faţadei Palatului Culturii a costat 2.660.023 de lei. Planurile au fost făcute de arhitectul Duiliu Marcu, care nu a mai ţinut cont de arhitectura pieţei centrale a Timişoarei.

În perioada interbelică nu părea să fie o modă fotografierea şantierelor. Ca atare, sunt rare imaginile care surprind, de exemplu, refacerea faţadei clădirii Operei din centrul Timişoarei. O asemenea fotografie se află în colecţia Arhivelor Naţionale Timiş. Imaginea surprinde schela ridicată între anii 1934-1936.

Deşi Palatul Culturii a trecut prin două incendii devastatoare, de fiecare data a fost refăcut după vechile planuri ale arhitecţilor vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner.


Clădirea Operei Timişoara în prezent FOTO Ştefan Both

Între cele două Războaie Mondiale, s-a luat însă hotărârea ca faţa operei să capete un alt aspect, imaginat de arhitectul bucureştean Duiliu Marcu. Acesta era un admirator al lui Marcelo Piacentini - arhitectul preferat al dictatorului fascist Benito Mussolini, şi a realizat un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura Pieţei centrale a Timişoarei.

Ziarul "Vestul" titra în acele vremuri: “Are impresia că ne lasă un monument egiptean, dar a lăsat o simplă şi uriaşă arcadă, un arc de triumf al prostiei. Este o altă batjocură la adresa Timişoarei”. 

Colaj foto: Teatrul comunal - Opera, 1934-1942, Lucian Muntean
 

“Pentru refacerea şi transformarea faţadei Teatrului Comunal, în limita sumei bugetare de 1.500.000 de lei, s-a decis ca Serviciul Economică să facă formele necesare pentru organizarea licitaţiei publice în cauză. Deoarece arhitectul Duiliu Marcu a pus la dispoziţia Primăriei planul faţadei Teatrului, Serviciul Financiar urma să-i ordonanţeze onorariul. Apoi proiectul lui Duliu Marcu a fost înaintat spre aprobarea Consiliului Tehnic Superior. Comisia Interimară a primit avizul favorabil al Oficiului Central de Licitaţii Bucureşti pentru refacearea şi transformarea faţadei Teatrului comunal, suma totală fiind de 2.660.023 de lei. Drept urmare a fost organizată licitaţia pentru executarea lucrărilor de refacere a faţadei Teatrului Comunal, firma câştigătoare fiind a inginerului arhitect Aug. Schmiedigen din Bucureşti” (sursă: Activitatea Primăriei în anul 1934).

În anul 2003, Primăria Timişoara a încercat să readucă această clădire la starea iniţială şi a refacut geamurile de pe faţadele laterale.

Citiţi şi:

Imagini rare din interiorul clădirii Teatrului „Franz Josef” din Timişoara, înainte şi după marele incendiu

FOTO Schimbarea faţadei fasciste a Operei şi Teatrului Naţional din Timişoara: "Ne-a fost lăsat un arc de triumf al prostiei"

FOTO Primarul Timişoarei nu doreşte aspect vienez pentru clădirea Operei. Va fi păstrată faţada de "Arc de triumf"