FOTO Unul dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Timişoara intră în renovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga din Cetate FOTO Facebook/Art Encounters

Sinagoga din Cetate, construită între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann, va intra în renovare.

Reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Timişoara au anunţat că vor începe lucrările de restaurare la Sinagoga din Cetate, de pe strada Mărăşeşti. 
 

„Un moment minunat, atât de aşteptat şi plin de speranţă, începutul unei noi poveşti, reuşita unei lupte de mulţi ani, o piatra de temelie - semnarea, de către arh. Lucia Apostol (din partea FCER, o persoana cu totul specială!) şi firme a contractelor pentru prima faza de renovare a Sinagogii din Cetate. 

Mulţumiri, în primul rând şi din toata inima, domnului preşedinte dr. Aurel Vainer, deputatului Silviu Vexler, directorului Rudy Marcovici. Multumiri şi celorlalţi importanţi susţinători din umbră, cărora sperăm, cât de curând, vom avea şansa să la mulţumim personal. 

Multumiri evreilor timişoreni, care au crezut în noi atunci când le-am spus că acest lucru va fi posibil, cu ajutorul Lui Dumnezeu!”, a scris preşedintele Comunităţii Eevreieşti din Timişoara, Luciana Friedman, pe pagina ei de Facebook.


Sinagoga din Cetate FOTO Răzvan Vitionescu
 

Sinagoga din Cetate este fără îndoială unul dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Timişoara. S-a construit între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Consacrarea a avit loc la 1865, însă a mai fost inaugurată o dată, în 1872, în prezenţa împăratului Franz Josef. Sinagoga are un stil eclectic, tipic pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu ornamente ale arhitecturii maure şi decoraţii specifice cultului mozaic. Clădirea are două turnuri mari şi este construită din cărămidă aparentă şi plăci de ceramică smălţuită. Sinagoga a fost desacralizată, având în vedere că numărul evreilor s-a redus, de la aproximativ 12.000, câţi erau înainte de al Doilea Război Mondial, la aproximativ 600 de persoane. Din anul 2005, clădirea a fost deschisă publicului prin găzduirea unor evenimente artistice, de la concerte la expoziţii, proiecţii de film şi spectacole de teatru. Începând din 2009, Sinagoga din Cetate găzduieşte şi festivalul de muzică experimentală şi electronică Simultan. Odată cu deschiderea sinagogii pentru publicul larg a fost atrasă atenţia asupra nevoii de conservare şi restaurare.  

Mai multe pentru tine:
Filmul plecării din Gorj în Germania a copilului care ar fi fost vândut. Avocatul neamțului susține că totul este legal
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Se reaprinde scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan. Dosar penal pentru violențe în familie: „Eu sunt victima!”
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Joe Biden, mult mai încrezător că îl poate învinge pe Trump. Pe ce se bazează președintele american
O româncă din străinătate își uimește urmăritorii cu ce recuperează de la tomberon. „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Ciolacu îl face ipocrit pe Mircea Geoană: „E ceva de noaptea minții”
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor