Faimoasele deserturi turceşti. De la baclava şi halva la kadaif, iocum sau kunefe
0În acest week-end, la Timişoara are loc prima ediţie a Festivalului Turcesc. Bănăţenii se pot delecta din faimoasa bucătărie turcească.
În standurile din Parcul Rozelor se prapară, la faţa locului, bunătăţi de toate felurile. Se pot cumpăra kebab, tantuni, şuberek sau plăcinte gozleme.
Nu pot lipsi nici faimoasele deserturi turceşti. Unul dintre cele mai renumite deserturi din bucătăria turcească este bacalavaua. Aceasta se face fie cu fistic, fie cu nuci.
Pentru baclava se folosesc foile de plăcintă, unt topit, nuci, iar pentru sirop; apă, zahăr şi zahăr vanilat.
Printre faimosele deserturi turceşti se mai află iocum (sau Turkish Delight), kunefe, saray sarmasi, bulbul yuvasi sau kadaif
Există diferite tipuri de kadaif: tel sau birmania, ambele preparate cu nuci sau fistic.
La fel de celebră este şi halva. În turcă helva. Fiind o specialitate de cofetărie prezentă în numeroase zone (din India, Iran, Asia Centrală, până în Orientul Mijlociul şi Europa de Sud), ingredientele diferă de la o ţară la alta.
Cu toate că ingredientele diferă de la o ţară la alta, baza este în general sămânţa de susan, ulei vegetal, zahăr sau miere. Se pot adăuga vanilie, cacao, nuci, alune, migdale sau fistic.
În bucătăria turcească, Helva este produsă şi în alte două variante (griş-helva şi făină-helva).
Alte deserturi populare sunt revani (cu griş şi amidon), sekerpare, kalburabasma, dilber dudagi, vezir parmagi, hanim göbegi, kemalpaşa, tulumba, zerde, höşmerim, paluze, irmik tatlisi/peltesi sau lokma.
Dulcurile realizate din lapte sunt muhallebi şi sutlac (gris).
Asemănător cu vata de zahăr este izmiti pişmaniye.
De asemenea, îngheţata marş dondurma este foarte căutată.