Criză de plastic pentru acte de identitate. Oamenii stau şi o lună pentru eliberarea unui buletin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carte de identitate românească

În mod normal, buletinul de identitate se eliberează în patru-cinci zile lucrătoare. Acum însă oamenii au de aşteptat şi 30 de zile.

Stocurile de materiale pentru tipărit sunt aproape goale, iar Direcţiile de Evidenţă a Persoanelor eliberează doar două-trei buletine pe zi. Criza este la nivel de ţară şi a fost cauzată de întârzierea procedurilor de achiziţie de la nivel naţional.  

Contractul pentru furnizarea de material „brut” pentru cărţi de identitate a fost semnat în decembrie 2020, cu livrare abia din luna februarie. Livrarea nu s-a făcut însă nici până acum. 

Şi la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor din Timişoara este aceeaşi problemă. Dacă în mod normal o carte de identitate se eliberează în patru-cinci zile, acum se aşteaptă aproximativ 30 de zile. 

Nu se schimbă lucrurile nici pentru cei care plătesc taxa de urgenţă. 

„Serviciul nostru acoperă peste 400.000 de locuitori, municipiul Timişoara şi 20 de comune. Suntem în situaţia în care nu putem tipări mai mult de două buletine pe zi. Nu este plastic, s-au verificat stocurile şi s-a constatat că acestea sunt limitate. Încă din luna ianuarie, cererile sunt soluţionate în 30 de zile de la data depunerii. Noi le eliberam chiar şi în cinci zile lucrătoare, eram printre puţinii din ţară care făceam asta”, a spus Bogdan Sperneac, şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, pentru Stiridetimisoara.ro.  

„Păstrăm evidenţa cu cei de la Biroul Judeţean pentru Administrarea Bazelor de Date şi Evidenţa Persoanelor. Am tipărit tot ce a fost depus până în 12 februarie. Mai sunt probleme cu cererile care necesitau verificări”, a adăugat Bogdan Sperneac, pentru sursa citată.  

Media zilnică de cereri depuse la Timişoara este de 200, cu tot cu solicitările de cărţi de identitate provizorie şi reşedinţe.