Au plecat pe jos până la Paris să se întâlnească cu președintele Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eseistul și criticul literar Laurian Stănchescu are de gând să îi ceară președintelui Franței să permită aducerea în țară a osemintelor scultorului Constantin Brâncuși. Acesta va străbate 2.000 de kilometri pe jos, însoțit de partenerul său MIrcea Druicu.

Laurian Stănchescu a plecat pe data de 21 mai, din Hobiţa, satul natal al lui Brâncuși. Și-a continuat drumul spre Paris cu un popas la Timișoara. Poetul s-a oprit în fața Catedralei, iar apoi la Operă pentru a atrage atenția asupra demersului său, în care va încerca să îl înduplece pe Nicolas Sarkozy, președintelei Franței, să intervină pentru ca osemintele sculptorului român Constantin Brâncuși să fie aduse în țară.

Stănchescu are asupra lui o scrisoare din partea unei strănepoate a sculptorului, cât și semnăturile a 96 de persoane care fac parte din descendenții lui Constantin Brâncuși. „Ne punem în genunchi în faţa poporului francez pentru a repatria rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi. Nu este vorba de umilinţă, ci de expresia celor mai înalte onoruri şi a demnităţii poporului meu. Pe patul de moarte, la 16 martie 1957, Brâncuşi i-a mărturisit părintelor Teofil Ionescu, episcopul Bisericii Române de la Paris, că vrea să fie înmormântat la Hobiţa”, a declarat Stănchescu.

Partenerul său de drum este Mircea Druicu, un profesor care predă la școala pe care Brâncuși a absolvit-o în anul 1898. Cei doi spun că vor ajunge la Paris la sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie. Pentru acest demers, au fost ajutați de Gigi Becali cu 10.000 de euro.