Târgu-Mureş:Monopolul E-on Gaz pe Mureş în pericol?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Roman

Asociaţiile de locatari mureşene au posibilitatea de a alege alţi furnizori pentru distribuirea gazelor naturale. Ioan Roman, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei aflat în vizită la Târgu-Mureş, a declarat că la nivel naţional, consumatorii nu îşi cunosc drepturile, motiv pentru care nu caută condiţii mai avantajoase din punct de vedere financiar pentru distribuirea gazului.

Asociaţiile ar putea renunţa la furnizorul local de gaz, fără nici o problemă, dacă acestea consideră că ofertele altor companii sunt mai avantajoase. Din păcate, foarte puţini consumatori cunosc acest lucru. Evident, marii furnizori nu se arată interesaţi de contractele mici ca valoare, însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o piedică pentru nimeni să încerce. Există posibilitatea ca gazul furnizat de o companie să fie mai ieftin decât în cazul alteia, iar de acest lucru ar trebui să profite cei care consideră că plătesc prea mult pentru gaz”, a declarat Roman.

Transportul, bată-l vina!

În condiţiile în care mureşenii sunt aflaţi, practic, sub monopolul E-on Gaz, noutăţile aduse de reprezentantul ANR pot fi privite ca o soluţie a problemei costului ridicat al gazelor naturale. Cu toate acestea, impedimentul principal în semnarea unor contracte cu furnizori străini îl reprezintă costurile de transport. „Se poate ca gazul să fie mai ieftin la alţii, dar distanţa dintre sursă şi consumatori să fie mare, ceea ce implică nişte costuri ridicate la transport. În această situaţie, se compensează oarecum costurile. Trebuie, însă, ca oamenii să ştie că pot alege oricând o ofertă mai bună pentru buzunarul lor”, a completat Ioan Roman.