Târgu-Mureş: Atenţie la mâncarea de post: are multe chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele de post pot avea mai multe "E"-uri decât cele obişnuite

Nutriţioniştii averizează că produsele de post au multe chimicale şi pot face mai mult rău decât bine. Magazinele alimentare s-au orientat rapid către produsele de post, care ocupă un loc de cinste pe rafturi în această perioadă.

Pateuri, salamuri, maioneze sau chiar lapte....de post. Toate se găsesc din plin pe rafturile magazinelor din oraş şi sunt la mare căutare în cele şase săptămâni de post, până de Crăciun. Pentru a fi uşor găsite de cumpărători, magazinele au amenajat standuri speciale pentru alimentele ce nu conţin ingrediente de natură animală. Strategia este foarte bună, spun vânzătorii, pentru că vânzările au crescut simţitor. „Lumea cumpără alimentele de post, pentru că sunt bune şi ieftine, iar Postul Crăciunului este respectat de foarte mulţi", ne-a declarat Solyom Zsuzsanna, vânzătoare la un mini market de pe strada Călăraşilor.

Mâncaţi sănătos

La mare căutare sunt pateurile vegetale, de diverse sortimente, mezelurile de post sau soia. În condiţiile în care mâncarea de post anulează consumul produselor bogate în fibre şi proteine, există posibilitatea ca aceia care postesc să se simtă lipsiţi de energie. Chiar din acest motiv, nutriţioniştii îi sfătuiesc să consume produse pe cât posibil naturale. „Este o perioadă în care ciupercile, soia şi fasolea au rolul de a compensa lipsa cărnii din alimentaţie. Recomand pe cât posibil ca acestea să nu fie prăjite în ulei, Trebuie să fie evitate produsele vegetale... cu multe substanţe chimice sau artificiale în compoziţie", ne-a declarat Ionela Strîmbeanu, consilier nutriţie. Specialiştii atrag însă atenţia că multe dintre acestea nu sunt foarte săntoase, întrucât conţin tot felul ingrediente artificiale care substituie gustul de carne.

Anul acesta, postul Crăciunului se bucură de cele mai multe dezlegări la peşte, în fiecare sâmbătă şi duminică, dar şi în zilele de sărbătoare, astfel că cei care ţin post au posibilitatea să se îmfrupte din bunătăţurile marine.

În plus, fructele şi legumele proaspete sunt perfecte pentru zilele în care ţineţi post şi se găsesc din abundenţă în pieţe şi în magazine. 

Preţurile alimentelor de post

O rudă de salam vegetal, de 300 de grame, costă între 4,2 şi 5 lei, în timp ce parizerul vegetal poate fi cumpărat cu preţuri variind între 4 şi 6 lei pe kilogram, în funcţie de sortiment. Pateurile vegetale costă şi ele între 2 lei şi 3,4 lei, în funcţie de gramaj. O altă gamă de produse, extrem de căutată în această perioadă, o reprezintă pastele făinoase, care au preţuri ce variază între 1,8 şi 2,2 lei pachetul.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: