Reacțiile gorjenilor după cutremurul de 4,2 grade din 18 iulie. „Credeam că s-a rupt patul cu mine!“

0
Publicat:

Un cutremur cu o intensitate de 4,2 a avut loc marți, 18 iulie, la ora 23,30, în județul Gorj, epicentrul fiind în apropiere de Târgu Jiu.

Un cutremur semnificativ a afectat din nou județul Foto: Arhivă

Potrivit Institutului Național de Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 8,6 km. Seismul a fost urmat de trei replici, cel mai puternic fiind de 2,7.

După o pauză mai lungă, gorjenii s-au speriat din nou. Seismul a fost simțit puternic în municipiul Târgu Jiu, dar și în alte localități din Gorj și din județele învecinate.

„S-a simțit puternic și a durat mult în Târgu Jiu. Nu mai spun de bubuitura cu care vine însoțit“, a comentat Roberta pe pagina de Facebook a Institutului Național pentru Fizica Pământului.

„S-a simțit și în Băilești, Dolj“, a transmis Marilena. „M-a trezit din somn. S-a simțit destul de tare în Vulcan Hunedoara“, a comentat un hunedorean. „S-a simțit bine la Drobeta Turnu Severin. Credeam că s-a rupt patul cu mine! Noroc că a mai fost o «legănare», că altfel...“, a spus Petrișor.

În luna februarie a avut loc cele mai puternice seisme

Județul Gorj a fost afectat în luna februarie de două seisme semnificative cu o intensitate de 5,2 și 5,7, care au avut loc în zilele de 13 și 14 februarie. Acestea au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii. Biserici, școli, sedii de instituții au fost afectate. Școala din comuna Arcani a fost atât de râu afectată, încât autoritățile au decis să construiască o altă unitate de învățământ. Și clădirea în care se află Primăria Târgu Jiu, precum și sediul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“, aflate pe lista monumentelor istorice, au fost avariate și au nevoie de reparații.

Aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică, susțin specialiștii.