Pandemia şi efectele ei. Numărul de cazuri de afecţiuni psihice a crescut în Gorj cu 24% în numai un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemia a dus la o creştere spectaculoasă a cazurilor de afecţiuni psihice  FOTO: shutterstock

Peste 1.000 de cazuri de afecţiuni psihice au fost înregistrate în plus la nivelul judeţului Gorj, de la începutul anului şi până în prezent, faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai frecvente afecţiuni de care suferă gorjenii sunt: depresia, schizofrenia, anxietatea, tulburarea bipolară, demenţa, dependenţa de alcool etc.

Medicii au constatat că a crescut numărul gorjenilor care se adresează Cabinetelor de Psihiatrie din Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. De la începutul anului şi până în prezent, au beneficiat de consultaţii, la cele două cabinete de Psihiatrie din Policlinică, 5.244 de pacienţi faţă de 4.234 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este de circa 24%.

Apariţia pandemiei de coronavirus a contribuit la creşterea numărului persoanelor care suferă de diverse afecţiuni psihice.

„Apariţia pandemiei de coronavirus poate avea un impact deosebit de mare asupra sănătăţii emoţionale, acolo unde există un fond anxios sau diagnostice de tulburări emoţionale. În perioada pandemiei, mai ales atunci când pacienţii nu au putut ajunge la Policlinică, medicul psihiatru Ligia Mihaela Lădaru a utilizat telemedicina pentru a le fi aproape celor care aveau nevoie de ajutor“, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. 

„Coronavirusul a cauzat o creştere a numărului de pacienţi“

Costin Rovenţa-Grivei, medic psihiatru, a spus că este nevoie ca pacienţii cu afecţiuni psihice să fie susţinuţi emoţional: „Frica şi anxietatea de boală pot fi copleşitoare, îmbrăcând diverse forme, de la anxietate uşoară, medie, generalizată, ipohondrie şi până la atacuri de panică. De aceea, pe lângă recomandările medicale şi ajutor logistic, este nevoie şi de sprijin emoţional: de atenţie la propria persoană, dar şi la cei din jur, acceptare, înţelegere şi de asigurarea suportului specializat în cazul persoanelor cu predispoziţie anxioasă. Păstrarea bunăstării mintale în pandemie este o problemă pentru unii oameni. Avem şi pacienţi tineri, cam din toate categoriile de vârstă şi sociale. Ar trebui să vină la medic dacă şi când apar simptomele, precum atacuri de panică, când nu se mai pot odihni, când au senzaţii de sufocare, insomnie, anxietate. În general, când pacienţii se sperie de aceste simptome, vin la cabinet. Coronavirusul a cauzat o creştere a numărului pacienţilor cu anxietate, tulburări de concentrare, oboseală excesivă, atacuri de panică. Am avut şi pacienţi cu anxietate reziduală, pacienţi care se vindecaseră de COVID-19. Abordarea noastră este dublă: medicamentaţie şi abordare terapeutică, consiliere psihiatrică”.

„Am folosit telemedicina pentru a le fi aproape pacienţilor“

Medicii specialişti s-au folosit de tehnologie pentru a-şi trata pacienţii.

„Avem şi pacienţi tineri, adresabilitatea a crescut la cabinet, este adevărat. Nu ne-am întrerupt activitatea niciodată, iar când a fost starea de urgenţă, dar şi în alte cazuri, am folosit telemedicina pentru a le fi aproape pacienţilor. Atunci când simt că au probleme emoţionale, psihice, îndemn gorjenii să se adreseze unui medic specialist. Îi aşteptăm în policlinică, consultaţiile se fac pe bază de bilet de trimitere”, a afirmat psihiatrul Ligia Mihaela Lădaru.

Vă mai recomandăm să citiţi 

Lăcătuş mecanic de la Complexul Energetic Oltenia, decedat la locul de muncă. A leşinat şi a murit la scurt timp

A fost înfiinţată Zona Metropolitană Târgu Jiu. „Se pot accesa acum mai multe fonduri şi putem beneficia de proiecte ample“