Ce înseamnă „bain-marie“, de fapt. Greşelile ridicole făcute de utilizatorii care l-au preluat în limba română eronat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO thefledglingbaker.com

“Bain-Marie” este un termen franţuzesc şi înseamnă, în traducere liberă “baia Mariei”. Termenul se foloseşte în limba română ca un cuvânt străin neadaptat, adesea scris greşit.

Folosit, de regulă, în gastronomie, bain-marie reprezintă un “mod de a fierbe un aliment, încet, pentru a nu se prinde, pentru a se coagula lent etc., prin aşajarea recipientului în care se află alimentul respectiv în apa care fierbe în alt recipient pus pus direct pe flacără”, potrivit DOOM 2.

Această metodă de preparare prezintă avantajul de a evita un transfer de căldură prea brusc. Se evită astfel calcinarea preparatului. Lichidul folosit depinde de temperatura dorită ceea ce face ca uleiul să fie folosit pentru a atinge peste 100°C.

Nerecunoaşterea cuvântului franţuzesc “bain” în structura cuvântului “bain-marie” face ca, uneori, acesta să fie reinterpretat, probabil prin etimologie populară, ca “belle Marie” (Frumoasa Maria) sau chiar “bel-marin”, se arată în lucrarea “101 greşeli de lexic şi de semantică”, de Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae.

“după ce dă în clocot se toarnă apă peste vişine, se pune capac şi se fierb timp de o jumătate de oră la bell[e]-marie” 

“apoi se fierbe la bel-marin 60 de minute la foc mic” 

Apoi, cuvântul este deformat în diferite feluri:

“se capsează borcanul şi apoi se fierbe la baimare cel puţin 1,5 ore” 

“folosim ulei normal, dar fiert la belmare” 

Cand si cum folosesti bain-marie?

Totul merge bine si deodata crema s-a taiat, cicolata nu vrea sa se dezlipeasca de cratita, iar untul nu vrea sa se incorporeze. Aici intervine inventia cu nume frantuzesc care te scoate din incurcatura. Pe scurt, procedeul bain-marie inseamna sa gatesti in baie de abur. Chiar daca pare la prima vedere o inginerie prea mare pentru bucataria ta, vei descoperi ca o poti pune in aplicare cu ustensilele pe care le detii prin dulapuri.

Citeste continuarea pe Foodstory

Bain-marie se foloseşte la:

-Sa topesti ciocolata pentru glazuri

-Sa coci un cheesecake perfect, cu o suprafata neteda fara fisuri

-Sa amesteci creme pe baza de ou pentru tarte

-Sa coci crema de zahar ars

-Sa faci sosuri albe fara ca acestea sa se taie

-Sa tii mancarea calda pana o servesti la masa, fara ca aceasta sa se fiarba prea mult sau, mai rau, sa se -prinda de cratita.

Mai multe pentru tine:
Tragedia care i-a marcat viața lui Horia Moculescu. A avut un fiu care a murit la 31 de ani. Mariana Moculescu, confesiuni dureroase: „Nu mai răspundea la telefon”
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Black Friday la Flanco: Top oferte la soundbar-uri, sisteme audio și boxe portabile
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
A murit Horia Moculescu! Mesajul cutremurător transmis de fiica celebrului compozitor: „Mă sufocă și mă strânge lumea, tată! Nu pot să respir. Nu știu să trăiesc.”
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Imagini impresionante cu Kate Middleton în lacrimi! Sobră, Prințesa de Wales a onorat o tradiție specială
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%