Foşti militari, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări. Au fost prinşi cu marfă în valoare de peste 400.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbuzul burduşit cu ţigări de contrabandă al celor doi foşti militari. FOTO IPJ Suceava

Doi foşti militari de la UM Vatra 01037 Dornei au fost condamnaţi definitiv la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru contrabandă. Leonte Gavril Coca (31 ani) şi Ionuţ Vasilică Grămadă (28 ani) au organizat un transport de ţigări de contrabandă în valoare de peste 400.000 de lei.

La data de 15 octombrie 2015, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Leonte Gavril Coca şi Ionuţ Vasilică Grămadă, foşti militari la Unitatea Militară 01037 Vatra Dornei, pentru comiterea infracţiunilor de „contrabandă” şi „complicitate la contrabandă”.

În noaptea de 12 spre 13 octombrie 2014, în intervalul orar 21.00 – 02.00, Leonte Gavril Coca a transportat cu autoutilitara Iveco Daily pe DN 17, între Vatra Dornei şi Pojorâta, cantitatea de 34.900 de pachete cu ţigări de contrabandă, creând statului o pagubă de 414.270 de lei. El a fost ajutat la transportul acestora de către Ionuţ Vasilică Grămadă, care s-a folosit de autoturismul său BMW şi s-a interpus de mai multe ori, folosind şicane în trafic, între autospeciala poliţiei şi autoutilitara Iveco Daily pentru a o scăpa de sub urmărire.

În noaptea respectivă, agenţii din cadrul Postului de Poliţie Fundu Moldovei şi din cadrul Postului de Poliţie Breaza au obţinut informaţii cum că dinspre comuna Izvoarele Sucevei urma să vină un autovehicul încărcat cu ţigări de contrabandă. În baza acestor informaţii, agenţii de poliţie au procedat la interceptarea autoutilitarei Iveco Daily înmatriculată în Irlanda pe DJ 175, pe raza comunei Fundu Moldovei. La apariţia autovehiculului, poliţiştii au pornit semnalele luminoase, făcând semnal regulamentar de oprire, însă şoferul nu s-a conformat, motiv pentru care au început să-l urmărească.

Cum duba a mărit viteza de deplasare, poliţiştii au trebuit să tragă şase focuri de armă, patru de somaţie şi două spre vehicul. Pe timpul urmăririi, un autoturism BMW a pătruns pe drum şi s-a interpus între autoutilitară şi autospeciala de poliţie, făcând manevre de blocare în trafic. Agenţii de poliţie au continuat urmărirea, intrând pe DN 17 pe direcţia Pojorâta – Vatra Dornei, trăgând alte două focuri de somaţie asupra BMW-ului care s-a interpus în urmărire, şoferul acestuia refuzând să oprească. Având în vedere această situaţie, au fost alertate echipajele de poliţie arondate Poliţiei municipiului Vatra Dornei.

Ulterior, autoturismul BMW care s-a interpus în urmărire a fost găsit, iar şoferul acestuia a fost depistat în persoana lui Vasilică Grămadă. De asemenea, duba urmărită a fost găsită într-o parcare de la intrarea în satul Valea Putnei, comuna Pojorâta. Vehiculul a fost transportat la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc. În interior au fost găsite 67 de baxuri de ţigări de contrabandă, în care erau 34.900 de pachete cu ţigări de contrabandă.

Surse din rândul anchetatorilor au arătat că Vasilică Grămadă ar fi direct implicat în contrabanda cu ţigări deoarece în maşina sa a fost găsită cheia de la autoutilitara Iveco Daily. El a povestit cum că acest autovehicul i-ar fi aparţinut, însă l-a vândut cu ceva timp în urmă unei persoane pe care nu o cunoaşte, iar cheia găsită în maşina sa este cea de rezervă, pe care a uitat să o predea noului proprietar.

Întrebat dacă el a fost la volanul BMW-ului în momentul în care acesta s-a interpus între duba ce transporta ţigări de contrabandă şi maşina poliţiei, Vasilică Grămadă a negat acest lucru. Poliţiştii i-au spus că îi vor aduce înregistrările de pe camerele video din zonă pentru a se dumiri dacă el a fost sau nu la volan, moment în care tânărul a refuzat să mai dea vreo declaraţie. Se pare că Vasilică Grămadă, după ce a reuşit să scape de autospeciala poliţiştilor, l-a preluat pe şoferul autoutilitarei, ce a fost abandonată pe marginea drumului, l-a dus la loc sigur, după care s-a dus acasă, însă cheia de la Iveco a fost uitată la el în maşină.

La momentul comiterii faptelor, ambii inculpaţi aveau calitatea de militari activi la Unitatea Militară 01037 Vatra Dornei, aceştia fiind trecuţi ulterior în rezervă ca urmare a încetării raporturilor de muncă prin demisie.

Alte ştiri pe această temă:

Ţigări de provenienţă ucraineană, descoperite în două vehicule la Halmeu

Descinderi la membrii unei reţele specializată în contrabanda cu ţigări

Pompier condamnat pentru contrabandă. Cum erau introduse ţigările în România