Slobozia: Valentin Lupu – Restaurator pentru o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurează, la Muzeul Naţional al Agriculturii, obiecte de patrimoniu de mai bine de două decenii şi este membru fondator al Asociaţiei Conservatorilor şi Restauratorilor din România.

Părinţii şi bunicii i-au insuflat, de mic, dragostea de ţară şi, implicit, pasiunea pentru istorie. „Ca să îţi cunoşti înaintaşii, trebuie să cunoşti istoria. Istoria este o poveste, iar o poveste a fiecăruia este o istorie“, spune Valentin Lupu.

A absolvit cursurile Liceului de Matematică-Fizică din Slobozia, actualul Colegiu Naţional Mihai Viteazul, şi, apoi, pe cele ale Şcolii Postliceale de Restaurare din Centrul de Perfecţionare al Ministerului Culturii. „Au fost cursuri intensive şi practică în muzee şi laboratoare din întreaga ţară. Totuşi, restaurarea propriu-zisă se învaţă la faţa locului, unde e nevoie de răbdare şi pricepere în mai toate domeniile“, explică muzeograful.

De la fabrică, la muzeu

Revoluţia din 1989 l-a prins lucrând la Fabrica de Ulei, dar, câteva luni mai târziu, a călcat pentru prima dată pragul Muzeului Naţional al Agriculturii. „Colegul meu Emil Molea m-a întrebat dacă vreau să vin la muzeu şi am acceptat. El începuse munca la muzeu cu două zile înainte. Mi-a plăcut pe loc, chiar dacă a fost greu la început, când nu aveam nici sediu, iar obiectele erau depozitate în condiţii jalnice“, rememorează Valentin.

De-a lungul timpului, a colindat România în lung şi în lat, identificând sute de obiecte de patrimoniu lăsate în paragină. „Am mers prin toată ţara după obiecte. Le aduceam la Slobozia cu garnituri de tren. Unul dintre locomobile l-am adus din Covasna. Aveam de adus mai multe obiecte de pe un câmp aflat la 15 kilometri de gară, aşa că le-am agăţat pe toate în şir indian de un tractor Lanz Bulldog şi le-am adus în gară, unde le-am urcat în garnituri de tren“, povesteşte muzeograful.

Lancea de la Posada

Undeva în urmă cu 15 ani, a pus, alături de câţiva colegi, bazele unui muzeu în Basarabia, care există şi astăzi. „A fost mult mai greu acolo, toate obiectele erau puse ca într-o grădină, dar am reuşit, într-un final, să facem un muzeu. Nu a fost ceva extrem de deosebit, dar nici nu se compara cu ce găsisem“, rememorează Valentin Lupu.

Consideră că laboratorul de la Posada este cel mai important punct de reper în domeniul restaurărilor din România şi că, din păcate, castelul Peleş va ajunge doar o poveste. „Laboratorul de la Posada este vârful de lance al restaurărilor din România. Castelul Peleş se degradează şi se surpă pe zi ce trece“, spune restauratorul. Cel mai probabil, susţine acesta, va ajunge o ruină, ca multe alte castele şi conace din ţară. „Restaurarea unui conac sau a unui castel presupune costuri mai mari decât ridicarea acestuia“, explică Valentin Lupu.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Mai multe pentru tine:
Cel puțin 6 morți și 25 de persoane spitalizate după ce au mâncat acest preparat la restaurant
Top 5 bestselleruri internaționale 2025 și titluri bonus – Descoperă-le și comandă-le acum pentru serile de iarnă și cadouri de sărbători
Adevărul despre relația din spatele scenei dintre Angela Similea și „Prințul șlagărelor”. Fiul compozitorului Marcel Dragomir rupe tăcerea: „Ea era ca pe un piedestal!” Ultimele lui cuvinte
Tânăra de 18 ani care a întors toate scaunele la Vocea României: „Absolut extraordinar!” Cine este Sunamita Beza
Alexandru Ion și Ștefan Floroaica: “Ne-am întors din Asia Express cu multe kilograme în plus... în bagajul vieții”
Black Friday 2025. Reduceri mari la încălţăminte și electrocasnice
Black Friday 2025, o oportunitate pentru doamnele care vor să arate bine. Top 3 cele mai bune produse pentru ten, apreciate de clienți
Scandal de pomină pe „Hai-Hui”, numele emisiunii Marinei Almășan, de la TVR 2. Ce acuzații i se aduc: „Nu e o invenție a TVR”. Replica vedetei: „N-a furat nimeni de la nimeni!”
Black Friday 2025: Cele mai apreciate parfumuri de damă în România – Top recenzii clienți. Idei de cadouri pentru sărbători
„Noi i-am pus cruce!” Cum a ajuns să arate una dintre cele mai populare stațiuni balneare din România. Dan Negru: „Când eram copil veneam cu ai mei”
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală