Control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Inspectorii urmăresc inclusiv aspectele legate de  produsele folosite pentru dezinfecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control care va dura două săptămâni a început la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în tematica de control fiind cuprinse inclusiv aspecte legate de eficacitatea biocidelor folosite, cu atât mai mult cu cât astăzi anchetatorii au descins la mai multe firme producătoare şi care comercializează astfel de produse, într-un nou caz al dezinfectanţilor care nu corespund standardelor.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este vizat de controlul anual realizat de inspectorii direcţiilor de sănătate publică din ţară, încrucişat, la unitatea slătineană sosind o echipă de la DSP Teleorman, în timp ce inspectorii olteni au plecat în judeţul Dolj. Controlul început în 18 martie 2019 se va derula timp de două săptămâni, a declarat directorul DSP Olt, Marius Bodescu,  şi va viza toate aspectele activităţii desfăşurate în unitatea sanitară, inclusiv cele legate de produsele folosite pentru dezinfecţie, mai ales în contextul noului scandal declanşat ca urmare a plângerii penale depuse de Ministerul Sănătăţii în urma suspiciunilor privind ineficienţa anumitor produse biocide. În acest caz au avut loc, astăzi, percheziţii în judeţele Ilfov, Prahova şi în municipiul Bucureşti, la domiciliile unor persoane şi sediile unor firme ce produc, importă şi comercializează produse biocide.

La un astfel de control încrucişat se aşteaptă şi oficialii Spitalului Municipal Caracal, managerul Marian Mitran declarând, însă, că în unitatea pe care o conduce nu au existat suspiciuni privind eficienţa scăzută a anumitor produse biocide.

Minsitrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat astăzi că în urma controalelor desfăşurate anul trecut în spitalele din România s-a constatat, pe teste de eficienţă, că anumite produse biocide sunt neconforme cu standardele, spitalele care le foloseau fiind informate că pot solicita produse conforme aprovizionate de minister în regim de urgenţă. „În cursul anului trecut, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide. (…) Deci este vorba de un control pe care inspectorii l-au făcut. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei, s-au constatat neconformităţi la trei produse. Am refăcut aceste analize, iar neconformităţile au persistat. Am demarat controale la firmele care au comercializat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, nu s-au găsit persoane sau depozitele erau închise, atunci ministerul Sănătăţii a făcut o plângere în acest sens, în luna ianuarie“, a declarant, într-o intervenţie în direct la România Tv, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.