Cazul dezinfectanţilor diluaţi: toate produsele companiei Hexi Pharma vor fi retrase din spitale. În Olt sunt vizate spitalele din Slatina, Caracal şi Balş
0Secretarul de stat Victor Strâmbu a precizat în urmă cu puţin timp că în urma testelor chimice realizate în laboratorul ICECHIM s-a constatat că produsele Hexi Pharma nu sunt conforme, prin urmare vor fi retrase din spitale. În Olt acestea se folosesc la spitalele din Slatina, Caracal şi Balş.
Trei sunt spitalele din judeţ în situaţia să retragă, în urma recomandării Ministerului Sănătăţii, produsele Hexi Pharma pe care le folosesc, un al patrulea (Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu) folosind un singur produs. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Municipal aCracal şi Spitalul Orăşenesc Balş au figurat pe lista DSP la momentul la care s-au cerut probe de sanitaţie pe produsele Hexi Pharma folosite, unităţile din Caracal şi Slatina figurând ulterior şi pe lista celor 50 de spitale din ţară din care au venit probe neconforme.
Directorul-medical al SJU Slatina, Cătălin Pătru, a declarat chiar astăzi că în unitatea sanitară slătineană mai sunt aproximativ 20-30 litri de dezinfectant în fiecare secţie, în timp ce stocul în depozitul central, pe produsele Hexi Pharma, este zero. De altfel, pentru două dintre produse, Suprasept şi Hexio Spray, stocul în depozitul central era epuizat şi la momentul la care s-au recoltat probele de sanitaţie, la finele lunii aprilie.
„Aşteptăm şi noi să vedem rezultatele testelor chimice şi ce se hotărăşte, pentru a şti dacă, eventual, le retragem din consum“, declara medicul Cătălin Pătru cu puţin înainte ca, de la Guvern, secretarul de stat din ministerul Sănătăţii, dr. Victor Strâmbu, să anunţe că s-a dispus retragerea produselor Hexi Pharma.
„Imperativ, într-un termn de 10 zile se retrag produsele“, a spus secretarul de stat, menţionând că termenul de 10 zile este indicat de Inspecţia Sanitară de Stat ca termen legal, însă acestea vor trebui retrase imediat.
Spitalul slătinean, care între timp a reziliat contractul cu Hexi Pharma, comanda la această firmă aproximativ o treime din dezinfectanţi, în baza unui acord cadru semnat pentru perioada 2016-2018 şi a contractului subsecvent încheiat la începutul anului. În Spitalul din Caracal se foloseau, de asemenea, produse ale aceleiaşi firme aproximativ în aceeaşi proporţie.
Rezultatele testelor realizate în laboratorul ICECHIM, la comanda Ministerului Sănătăţii, prezentate astăzi de secretarul de stat Victor Strâmbu şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, au relevat neconformităţi la 14 produse ale Hexi Pharma analizate până la această dată (din 14), oficialii făcând precizarea că alte zeci de probe se află în lucru.
S-a constatat că între concentraţia înscrisă pe etichetă şi cea conţinută de produs există diferenţe, în cazul anumitor produse, extrem de mari. Prudusul Suprasept, folosit pentru dezinfecţia suprafeţelor, prezintă abaterea cea mai mare, substanţa activă folosită în mod real fiind de zeci ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă.
În perioada imediat următoare, au mai anunţat oficialii din Guvern, se vor realiza controale încrucişate în spitalele din ţară, pentru a se testa şi celelalte produse existente, ale altor firme.
Firma Hexi Pharma, ale cărei produse sunt acum retrase din spitale, a cerut astăzi insolvenţa, anunţând că mai plăteşte angajaţii doar până la 1 iunie.