Bucate de care mai auzi vorbindu-se doar la bunici. Cum se prepară „boabele fierte“ sau „scorniciul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turta de mălai este principalul ingredient pentru „scornici“ FOTO: arhiva Adevărul

Dacă astăzi risipim tone de mâncare, în alte vremuri copiii se mulţumeau cu mult mai puţin, Postul se respecta cu sfinţenie, iar anumite bucate erau considerate un „răsfăţ“.

Bucatele nu erau simple feluri de mâncare, erau aşteptate îndelung,  anumite „bunătăţi“ pregătindu-se la şezători sau la zile alese.

Dacă astăzi punga de popcorn este gata în câteva minute la cuptorul cu microunde, pe vremuri, la sat, nu toţi copiii beneficiau de un asemenea răsfăţ. „Ciocantina“, aşa cum este cunoscut în Oltenia soiul de porumb pentru floricele , din care se pregăteau „berbecii“, era adunată cu grijă, se păstra la loc uscat şi se consuma îndeosebi în serile în care oamenii se strângeau, cu mic, cu mare, la şezătoare, alături de gogoşi făcute adesea din cocă simplă de pâine.

În nopţile reci de iarnă, după ce focul din sobă îşi epuiza vâltoarea, în jarul rămas se pregăteau „boabele fierte“.

„Înainte de culcare, atunci când se trăgea tabla la sobă, să nu iasă căldura pe coş, într-o oală de pământ se puneau boabele cu apă caldă şi o lăsau peste noapte. Pe parcursul nopţii boabele se umflau, fierbeau în acel jar. Se puneau boabele într-o oală mai mare, având grijă, pentru că îşi dublau volumul prin fierbere. Ei puneau un pumn de boabe, umpleau cu apă, astupau oala şi lăsau să iasă aerul puţin, iar boabele fierbeau mocnit. Se mâncau dimineaţa, când erau călduţe, cu sare. Era un fel de mâncare îndeosebi pentru copii. Se mai întâlneau pe la şezători şi făceau aceste boabe fierte, gogoşi, berbecei. Boabele fierte mai erau folosite drept mâncare în perioada de Post. Erau mâncăruri specifice perioadei de iarnă“, a explicat etnograful muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş, menţionând că se alegeau pentru boabele fierte porumbi care aveau coceanul de culoare albă.

Tot iarna, ţăranii din Oltenia preparau şi o zeamă de varză cu ceapă tocată potrivit, de mâncat cu pâine. Se mai prepara saramură pentru ardeii copţi în sobă, un soi special de ardei, care toamna se înşira pe aţă la uscat, numiţi „raci“. Tot în cenuşa incinsă, după ce se trecea jarul, pregăteau ceapă coaptă „în spuză“. Ceapa se punea la copt în foi, iar pentru a fi consumată se îndepăratu, simplu, foile şi se consuma cu saramură.

„Scorniciul“ era un alt fel de mâncare pe care îl preparau după terminarea postului, se prepara din mămăliga rece, sau „mămăliga de a doua zi“, care se punea într-un pic de untură, sau turta de mălai veche de o zi-două, fărâmiţată. „O prăjeau şi aruncau un pic de zahăr peste ea. Era tot„un dulce“ pentru copii“, a explicat Balaş. „Scorniciul“ ca fel principal se prepara adăugând la mămăliga fărâmiţată sau turta pusă la prăjit în tigaie bucăţi de jumări (de obicei, carnea şi cârnaţii preparaţi la Crăciun se păstrau în gospodăriile ţărăneşti şi se consumau de-abia începând din primăvară, când oamenii începeau munca câmpului).

Varza acră era de asemenea ingredientul principal pentru multe dintre felurile de mâncare pregătite în casele ţăranilor.

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi