Un hoţ de cablu a blocat semnalizarea şi comunicaţiile CFR la Copşa Mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 21 de ani din Copşa Mică a comis în luna iulie patru furturi pe calea ferată, ultimul cu consecinţe grave. La a patrulea furt, a plecat cu cablurile de semnalizare feroviară, fapt care a dus la întreruperea completă a semnalizării feroviare şi a comunicaţiilor CFR.

Citiţi şi:

Pagubă de 30.000 de euro în cazul furtului de telefoane de la Mall

Spargere ca în filme la Mall-ul din Sibiu

Patru furturi a comis Alexandru Sănducu în cursul lunii iulie, pe linia de cale ferată care leagă localităţile sibiene Copşa Mică şi Mediaş. Ultimul dintre ele a avut însă şi cele mai grave consecinţe. Cu ajutorul unui topor şi a unui târnăcop, tânărul de doar 21 de ani a tăiat 80 de metri de cabluri de semnalizare feroviară, fapt care a dus la întreruperea completă a semnalizării feroviare şi a comunicaţiilor CFR.

”Sunt cabluri subterane, mascate într-un pat de ciment, şi el desfăcea capacele, te taia la o anumită distanţă după care le trăgea. Apoi a dat foc la învelişul care le protejează şi le-a valorificat prin vânzare. Erau cabluri de mare putere, toate cablurile care alimentează şi cu curent şi de telefonie şi de comandă”, a explicat comisarul şef Mircea Mate, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Sibiu.

Tânărul a fost prins de poliţişti şi arestat preventiv pentru 29 de zile. Odată demarate verificările, oamenii legii aveau să stabilească faptul că tânărul nu era la prima abatere. Alexandru Sănducu a comis nu mai puţin de 4 furturi pe calea ferată, pe 7, 9, 14 şi 22 iulie. La două dintre ele, a sustras cabluri de macaz, fapt ce a dus la blocarea unor macazuri, din fericire pe linii secundare. Pe 28 iulie, când poliţiştii au făcut împreună cu acesta reconstituire, a ieşit la iveală şi ”traseul” ales de hoţul de fier. De la calea ferată, tânărul ocolea oraşul pe drumuri lăturalnice, după care se oprea pe un câmp, unde ardea învelişurile de protecţie ale cablurilor. Apoi, le vindea la fier vechi, unde primea 15 lei pentu un kilogram de cupru.

A furat ca să mănânce

În faţa poliţiştilor, Alexandru Sănducu a încercat să-şi justifice faptele prin aceea că avea nevoie de bani să-şi hrănească fetiţa de 1 an şi 9 luni şi iubita însărcinată cu cel de-al doilea copil. ”Am tăiat cabluri ca să fac rost de mâncare la copil. În zilele alea n-am lucrat, şi mi-a trebuit mâncare la fetiţă. Lucrez cu ziua şi n-am un venit stabil, doar 2 milioane, alocaţia la fetiţă. N-am ştiut că e riscant, pentru că era în tufe, în trestii mari, şi am zis că nu mai e bun. Am tăiat cablul de 4 ori, pe ziuă, o singură dată am fost noaptea. După ce le-am tăiat le-am vândut la un centru de colectare, e 15 lei kilogramul. Odată am luat 90 de lei, odată 80, 50, tot aşa, nu mai ştiu exact. Le-am tăiat cu un târnăcop şi un topor”, a povestit ieri Alexandru Sănducu. 

Pentru ce a făcut, Alexandru Sănducu riscă acum între 10 şi 15 ani de închisoare, mai ales că nu este la prima abatere. În luna februarie a acestui an, a primit un an de închisoare cu suspendare, după ce a furat 12 biciclete din municipiul Mediaş.

CASETA

23 de furturi de infrastructură CFR au fost înregistrate în primele 6 luni ale anului în judeţ, cu 80 la sută mai multe faţă de anul trecut.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu: