Secretele Brânzei de Sibiu, dezvăluite de Ghiţă Ciobanul: „Dacă la 7 dimineaţa îi dai cheag, la ora 2 e gata“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiţă Ciobanul spune că una din cele mai importante „secrete“ ale brânzei de Sibiu sunt munţii în care sunt păşunate oile FOTO Facebook / Ghiţă Ciobanul

Un grup de iniţiativă format din mai mulţi ciobani din zona munţilor Mărginimii Sibiului a demarat proiectul certificării la nivel european a produsului „Telemeaua de Sibiu“. Gheorghe Dănuleţiu, cunoscut mai ales sub numele de Ghiţă Ciobanul, a dezvăluit câteva din caracteristicile care dau specificul brânzei de Sibiu.

Ghiţă Ciobanul nu e doar un personaj care a devenit celebru datorită rolurilor jucate în diferite reclame, ci e un cioban veritabil din Jina, satul aflat în munţii Cindrel în care tradiţia păstoritului are sute de ani. Iar primul „secret“ al brânzei de Sibiu stă în munţii unde sunt crescute oile, spune Ghiţă Ciobanul.

„În primul rând e vorba de păşunea în care sunt duse oile la păscut. Brânza din zona de munte are alte calităţi datorită ierbii, a apei curate, a aerului curat. Apoi, mai e ştiinţa facerii şi condiţiile: alta e temperatura de la munte, altfel se conservă brânza. Contează inclusiv temperatura la care este păstrat laptele“, arată celebrul personaj, care păstoreşte împreună cu familia sa peste 1.000 de oi.

Secretele din „tehnica“ ciobanilor

Partea tehnică a pregătirii brânzei de Sibiu porneşte de la cheag. Aceasta este denumirea unei porţiuni din stomacul mieilor sacrificaţi, curăţate mai apoi şi lăsate la uscat. Tăiate felii, aceste bucăţi de stomac sunt lăsate în zer timp de două zile, timp în care enzimele care asigură ”închegarea laptelui” trec din bucata de stomac în zer. Odată strecurat, acesta este turnat mai apoi în laptele care se va transforma în brânză. „Dacă la şapte dimineaţa îi dai cheag, până la doi la prânz e gata. Contează şi ce fel de cheag îi dai la lapte. De acolo mai e importantă sarea pe care o foloseşti, dar şi butoiul şi cum scurgi brânza. Cel mai bine, telemeaua stă în butoi de lemn. Din lemn de brad se fac butoaiele acestea“, mai descrie Ghiţă Ciobanul.

Tainele gustului specific al brânzei de Sibiu sunt legate şi de felul în care, odată închegat laptele, este strecurat de zer. „Dacă presezi telemeaua tare, când o laşi la scurs, se duce toată grăsimea din ea. Dacă o laşi mai mult timp, nu trebuie să laşi greutate mai mare pe ea. Ca să scoţi o calitate cât mai bună, nu trebuie să scurgi grăsimea“, mai spune Ghiţă Ciobanul

Certificarea: termen, 2019

Mai mulţi ciobani din judeţul Sibiu s-au asociat în vederea protejării produsului ”Telemeaua de Sibiu”, prin certificare la nivel european. Asociaţia necesară în acest scop a fost constituită cu ajutorul reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, iar termenul asumat pentru finalizarea tuturor procedurilor este 2019. În acel an, judeţul Sibiu va avea şi titlul de Regiune Gastronomică Europeană. „Certificarea este un lucru bun, dar important este să fie respectat acest lucru. Să nu mai apară şi alţii cu brânzeturi cărora să le spună telemeaua de Sibiu. Ştim foarte bine ce se întâmplă cu aşa-zisa telemea de Sibiu în care se bagă lapte de vacă. Trebuie respectat: ce e brânză naturală să fie marcată ca atare, cei care îşi fac alte prostii, să le recunoască. Iar cei care cumpără, să aleagă“, este de părere Ghiţă Ciobanul.

Mai multe pentru tine:
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!