VIDEO Cum se joacă golballul, fotbalul practicat de nevăzători. Sportivii slăbesc 4 kilograme într-o singură zi de turneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mingea de golball este una specială, care are în interior bucăţi de metal, care produc sunetele după care se ghidează jucătorii - foto: Adrian Caraba

Golballul este fotbalul jucat de nevăzători, iar efortul fizic îi solicită intens pe competitori. Auzul jucătorilor este esenţial pentru practicarea acestui sport.

Puţini sunt cei care ştiu că nevăzătorii fac sport, şi aici nu ne referim la şah sau la jogging, ci la fotbal. Nevăzătorii au propria variantă de fotbal, numit golball, care se joacă trei contra trei. Oraşul Satu Mare are o echipă care, în cei aproximativ 16 ani de când se practică sportul, a câştigat Campionatul României de 7 ori. 

Liniştea totală în sală este cea mai importantă 

„Scopul sportului, la fel ca la orice alt sport cu porţi şi minge, e să ajungă mingea în poarta adversă. Există anumite reguli specifice, limite unde mingea trebuie să atingă terenul. Cea mai important aspect al sportului e liniştea totală în sală. Mingea e una specială, e de mărimea unei mingi de baschet, prevăzută cu opt găuri, înauntru sunt nişte bucăţi de metal care rezonează şi care scot sunete, după care jucătorii localizează mingea”, povesteşte Veres Attila, antrenorul nevăzătorilor din Satu Mare.

 

 

„Sportul acesta îl fac cam de 12 ani, e singurul sport pe care nevăzătorii îl pot face şi să îi ajute să iasă în lume şi pentru care să poată fi apreciaţi. Este un sport greu, noi îi spunem că e de contact. Am prins şi echipele campioane din Satu Mare. ”, afirmă Dănuţ Mondoca, jucător de golball în echipa din Satu Mare. 

În afara sportului toţi au o viaţă de familie şi un loc de muncă 

Dănuţ Mondoca, la fel ca alţi doi colegi din cei trei ai lui, este masour, iar sportul este doar o activitate de relaxare după muncă. Atât el cât şi alţi jucător, atunci când intră în teren poartă pe ochi nişte tampoane pe ochi şi ochelari, pentru ca orice rest de vedere pe care l-ar avea să nu îl avantajeze în meciuri. 

„Înainte de turneele important, aici mă refer la campionate europene şi mondiale, se face câte o vizită medicală în care se încadrează jucătorii, dar în general sunt jucători care fie au rest de vedere fie sunt orbi total. Multe echipe acceptă doar jucători total orbi pentru că au celelalte simţuri mai bine dezvoltate. În meci se egalizează orbirea prin ochelari speciali şi tampoane care se pun pe ochi. Cine intră în teren şi joacă nu vede chiar nimic. ”,mai afirmă antrenorul.

Echipa sătmăreană a trecut în decursul anilor de la agonie la extaz, de la campioni absoluţi şi participanţi la turnee internaţionale şi chiar mondiale la o echipă care se luptă pentru fiecare victorie cu toată energia de care dispun. O parte din declinul echipei a constat-o atât retragerea unor jucători cât şi lipsa de fonduri pentru pregătire.
 

„Băieţii joacă împreună cam de şase ani, mai avem doar patru, din şase, unul a îmbătrânit, unul s-a lăsat că are alte probleme. Din păcate cea mai mare problemă e acest lucru şi lipsa noilor jucători, nu avem pe cine să aducem din urmă. Dacă mai renunţă doi băieţi, închidem porţile. Avem istorie la Satu Mare, avem 7 titluri în cei 15-16 ani de când se joacă golball. Atunci aveam şi posibilităţi de a participa la turnee internaţionale, de a merge în cantonament, dar acum nu avem fonduri pentru aşa ceva. Nu pot să zic că ne lipseşte ceva, băieţii au echipament de acasă. Dar cine solicită sunt nişte perne care se pun pe la şolduri, pentru cei mai sensibili, pentru a nu se juli.
 

Premiile sunt simbolice pentru orice competiţie jucată. Nu sunt bani ca îl alte sporturi, pentru că şi băieţii o fac de plăcere, după muncă. Trei sunt masori şi unul este pensionar. Cel mai în vârstă are 51 de ani. ”, afirmă Veres Attila, antrenorul.

„Eu joc golball din 1993, de când aveam 13 ani. Acest sport este extrem de solicitant, la o zi de competiţie unde jucăm patru meciuri pierdem în greutate între trei şi cinci kilograme. Consumul de efort este fantastic, pentru că te bazezi numai pe orientare şi numai pe simţ. Tot terenul este marcat în relief şi trebuie să te poziţionezi cât de rapid în zona ta de apărare, iar apoi când mingea este la tine trebuie să lansezi repede şi fix mingea, ca să surprinzi adversarul.
 

Am făcut parte şi din echipa naţională, am avut şi experienţe internaţionale, deci concentrarea e antrenată bine. E un sport care îl fac doar din pasiune, pentru că alte beneficii şi premii nu sunt. Când nu fac sport sunt asistent medical, mai exact masour la policlinică şi în rest serviciu şi familie. Şi colegii mei de echipă sunt familia mea, toţi suntem prieteni, ne întâlnim şi în afara sportului. ”, povesteşte şi Vasile Bura, fost component al lotului naţional de golball. 

Participarea la un antrenament de golball al nevăzătorilor este în sine o lecţie de viaţă pentru cei care se plâng că le lipsesc anumite lucururi în viaţă şi afirmă că nu mai au motivaţie pentru a lupta. Nevăzătorii luptă cu ei înşişi la fiecare pas, la fiecare minge pe care o lansează doar bazându-se pe auz şi harta locului realizată în mintea lor, pe fiecare indicaţie de la antrenor atunci când caută o minge rătăcită prin sală, printre alte elemente depozitate acolo.