Cum se găteşte tocăniţă de hrişcă cu legume. Secretele deliciosului ingredient aflat la baza bucătăriei vegane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Tocanita de hrişcă. Credit foto: www.retetaperfecta.ro

Hrişca este nu doar sănătoasă, ci şi aromată şi gustoasă. Specialiştii o folosesc pentru alcătuirea unor meniuri variate, în condiţiile în care valoarea sa alimentară, dar şi terapeutică, este incontestabilă.

Medicul primar nutriţionist-diabetolog Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco, din Cluj-Napoca, susţine că proteinele din componenţa hrişcei sunt de mai bună calitate decât proteinele vegetale din cereale.

În România, există deja restaurante de tip “vegan” care folosesc hrişca în meniurile sale.

Raluca Tat, de la Restaurantul vegan ”Biosweets”, din Arad, ne-a menţionat beneficiile pe care le aduce hrişca organismului uman, dacă face parte din dieta noastră: menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale, previne instalarea diabetului de tip II, vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal), menţine tânăr sistemul nervos, îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare, vă protejează împotriva accidentelor vasculare, scade colesterolul, ţine sub control tensiunea arterială, previne apariţia pietrelor la bilă.

Foto: mâncăruri vegan. Credit foto: Facebook Biosweets Arad

Tocăniţa de hrişcă cu legume

Raluca Tat, ne-a oferit şi o reţetă delicioasă, pe bază de hrişcă: tocăniţă de hrişcă cu legume:

Ingredientele care trebuie folosite sunt:

250 g de hrişcă boabe uscate

1 rădăcină păstârnac
1 morcov
1/2 ceapă roşie
2 fire ţelină apio (de frunze)
4 fire de ceapă verde
usturoi praf
1/2 ardei gras galben sau roşu
sare, piper proaspăt măcinat
250 ml supă de legume
3 linguri de bulion
2 linguri ulei
cimbru, busuioc şi 1 linguriţă de boia afumată.

Cum se prepară?

Hrişca se alege de orice impurităţi cu atenţie şi se pune la înmuiat câteva ore. Apoi se spală bine şi se pune la fiert 10 minute. Se scurge de lichidul rămas în exces şi se pune deoparte.

Se toacă rădăcinoasele (păstârnac, morcov), tijele de ţelină, ceapa roşie şi partea albă de la ceapa verde în cubuleţe mici. Se pun într-o cratiţă cu fund gros şi capac, ca să poate fierbe la foc mic, uleiul si legumele, sare şi piper proaspăt macinat. Cand s-au înmuiat legumele, se adaugă ardeiul gras tocat cubuleţe mici şi se amestecă 2-3 minute.

Apoi, spune Raluca Tat, ”se adaugă bulionul subţiat cu 100 de mililitri de supă. Se pune capacul si se lasă sa fiarbă câteva minute la foc mic. Verificaţi să nu scadă lichidul şi să se prindă legumele. Adăugaţi hrişca scursă, codiţele verzi de ceapă tocate şi usturoiul praf. Amestecaţi uşor, adăugaţi restul de supă şi aşezaţi capacul pe vas, lăsând să fiarbă la foc mic circa 5 minute. Trebuie doar să bolborosească. După cinci minute, verificaţi ca lichidul sa fie absorbit aproape tot, dar amestecul sa fie umed. Adăugaţi, după gust, busuioc, cimbru uscat şi boia afumată. Puneţi capacul, lăsaţi 30 de scunde şi opriţi focul, lăsând mâncarea să se «odihnească» acoperită măcar 6-7 minute”.