Setea potolită cu apă de izvor aduce boli pentru reşiţenii care nu au alternativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi potrivit analizelor de laborator apa de izvor este potabilă, medicii nu recomandă consumul ei. Zece dintre cele treisprezece izvoare amenajate în Reşiţa au fost verificate, de la începutul anului, de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică.

Rezultatele testelor realizate în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică indică faptul că apa izvorâtă din dealurile din jurul Reşiţei este bună de băut şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea miilor de reşiţeni care, zilnic, se aprovizionează cu apă de izvor.
La multe dintre acestea, însă, există plăcuţe care avertizează asupra faptului că apa nu este potabilă, fapt ce aduce deruta în rândul reşiţenilor.
„Dacă în urma verificărilor se constată faptul că un izvor are apă nepotabilă, Direcţia de Sănătate Publică solicită Consiliului Local să marcheze acest lucru corespunzător, pe plăcuţe. Acum, aceste plăcuţe au rămas de anul trecut când, într-adevăr, au fost izvoare cu probleme”, a spus directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca.

Medicii avertizează
Calitatea apei se poate modifica de la o zi la alta, în principal în urma precipitaţiilor, dar şi din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare. Oamenii trebuie să ştie că se supun unor riscuri atunci când consumă apă care nu este sută la sută pură. „Dacă apa are un conţinut bogat de calcar, poate fi afectată sănătatea rinichilor. Tot din cauza apei, pot apărea chiar şi toxiinfecţii alimentare”, avertizează medicul Mioara Zgardan.
Chiar şi în aceste condiţii, cei mai mulţi dintre reşiţeni preferă apa de izvor în locul celei de la robinet. La Reşiţa, apa distribuită în sistem centralizat este potabilă din punct de vedere microbiologic.

Bea apă de la izvor de nevoie
„De foarte mulţi ani de zile beau apă numai de la izvor. Nu sunt sigur sută la sută că e sănătoasă dar, până acum, nu am avut niciun fel de probleme de sănătate din cauza ei. Oricum, apa de izvor, sigur e mai bună decât apa de la robinet, care miroase a clor şi, de foarte multe ori, are o culoare ruginie. Pentru apă plată nu am întotdeauna bani”, spune reşiţeanul Cristian Ardelean.