Cum se face găigana, omleta preparată în Banat. Ingredientele speciale care trebuie adăugate lângă ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva

În Banat, omleta se numeşte găigană şi se face după reguli moştenite din bătrâni. Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne dezvăluie cum pregăteşte el o găigană bănăţeană autentică.

Iată, mai jos, ce ingrediente aveţi nevoie şi cum procedaţi.

“- Cârnaţi afumaţi de casă- 200 de grame.
- Slănină afumată o felie groasă ca pita pe care o taie zgărcitul când pune masa la clăcaşi.
- Jambon afumat- doar aşa puţin ca să dea culoare.
- Două cepe de mărimea oului sau chiar trei dacă îs copii flămânzi rău.
- Patru ouă cu gălbenuşul ca aurul care încă mai îs calde de supt găină.
- Sare piper şi o linguriţă de boia ca să fie găigana cu bujori.

Ei, şi dacă ai tăiat slănina în cuburi aşa de mărunte ca zarurile de la jocul venetic de table, o pui în tigaia cu fundul gros şi dai peste ea nişte apă clocotită cât să o acopere. Şi rostul acesta este să se piardă slănina în găigană şi să rămână numai unsoarea ei. Şi când nu mai este apă în tigaie, punem în grăsimea rămasă ceapa tăiată solzişori şi feliile de cârnaţi. Iar ceapa o lăsăm să se maronească iar feliile de cârnaţi să aibă pieliţa de culoarea cojii de castană toamna. Şi punem sare şi piper după gust şi linguriţa de boia şi imediat mai acoperim cu apă şi lăsăm să fiarbă începutul ăsta de găigană ca să se înmoaie ceapa şi să prindă împrumut din dulceaţa cârnatului. Şi între timp batem ouăle cu patru linguri de apă într-un castron şi când începe să sfârâie tigaia şi feliile de cârnat au piele întoarsă pe la margini de parcă ar vrea să sară din ea, le turnăm în tigaie şi amestecăm repede cu lingura de lemn, şi avem grijă să nu se prindă şi să nu se închege şi trebuie să fie găigana de consistenţa magiunului şi parfumată şi atât de hrănitoare că dacă o mănâncă pruncul tău creşte într-un an cât alţii în şapte”, spune bucătarul bănăţean.

Mai multe pentru tine:
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane