Cum se fac cârnaţii nemţeşti în Banat. Sunt albi şi se condimentează cu multe mirodenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul reşiţean cunoscut sub porecla Uica Mihai pregăteşte în fiecare an sute de kilograme de cârnaţi, atât pentru el, cât şi pentru prieteni.

Uica Mihai spune că perioada dintre Ignat şi Crăciun este cea în care are treabă multă şi chiar dacă nu se mai taie porcii acasă, aşa ca pe vremuri, oamenii tot îşi doresc să facă nişte cârnaţi de casă. Aşa că, de multe ori cumpără carne doar ca să aibă cârnaţi gustoşti, pregătiţi aşa cum este tradiţia. UIca are şi reţetă mai specială, pe care o ştie de la şvabii din Banatul de Munte.

"Am treiprezece kilograme de carne de porc, (zece de pulpă degresată şi trei de slănină de pe flancul porcului) două kilograme de oase de la genunchi şi 20 de metri de maţe. Să nu vă aşteptaţi să vedeţi la mine maşină de tocat !

Totul se va face cu satârul pe tocător, nucă de ocnaş, de pirat, de bandit, dar cu efecte spectaculoase. Am să toc tot cărnăraiul ăsta (cam două ceasuri o să dureze ) o să adaug un litru şi jumătate de supă de oase fierte cu sare, piper boabe, dafin şi strecurată, piper alb, piper roşu, cimbru, enibahar pisat, coriandru, busuioc şi măghiran. Cam un sfert de kilogram de zahăr, sare după gust (am sare de mină de la Turda) şi dacă observaţi, nici un strop de piper negru, nici un strop de usturoi, nici un strop de boia.

Am să frământ maiaua asta până o înnebunesc, apoi am să o las să se macereze două ceasuri. La final, umplu maţele cu şpriţul şi am să fac cărnaţi lungi de o palmă. Trebuie să îmi iasă fermi, albi la culoare cu gust dulce, iar atunci când îi perpelesc pe grătar trebuie să devină suculenţi şi plini de aromă.

Sunt nişte cârnaţi mai speciali, reţeta e nemţească, iar la noi în familie se consumă fierţi în oţet cu miere şi ceapă multă. Bratwurstsuppe se numeşte mâncarea şi e o chestie care îngraşă al naibii.
Na, cam asta o să fac eu mâine, în plus mă întâlnesc cu prietenii, o să ne chefuim, o să gătim şi o să ne cuncurăm la tăiş de cuţit. Sper că nu o să se lase cu răniţi, deşi mă gândesc că unii o să se lovească binişor cu paharul în gură, dar nu e nevoie de salvare. Rănile stea se vindecă urgent cu zeamă de varză şi mai o tură de cârnaţi fripâi pe grătar"

Mai multe pentru tine:
Grindeanu îi cere lui Bolojan să retragă numirea Oanei Gheorghiu ca vicepremier: „Pentru a evita să compromitem relația cu SUA”
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
La șase luni de la naștere, Jennifer Lawrence a luat o decizie radicală: „Sânii mei...”
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Păreri pro și contra despre Catedrala Mântuirii Neamului. Mihai Găinușă: „Bolnavii care nu plătesc CASS vor merge la Catedrală, nu la camera de gardă”. Ce spune Dan Negru?
Alimentul de care Fuego nu se atinge: „Cel mai nociv pentru ființa umană”. Îi îndeamnă pe toți să-l evite
33 de ani fără Anda Călugăreanu. Saveta Bogdan: „Ioana a rămas a nimănui, după decesul mamei. Dan Tufaru o internase la o casă de copii”. Cum arată mormântul artistei?
Un important lider republican îi spulberă speranțele lui Trump pentru un nou mandat în 2028: „Nu văd o cale pentru asta”