Corcoduşele marinate pot deveni cele mai rafinate murături pe care le-aţi gustat vreodată. Cum se pregătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corcoduşele marinate sunt murăturile preferate ale cunoscutului bucătar bănăţean Uica Mihai. Ne-a povestit cum se pun acestea în borcane ca să reziste până în miezul iernii.

"Eu nu am niciodată destule, nu reuşesc de câţiva ani încoace să trec de luna ianuarie măcar cu un borcan în cămară, rămas de sămânţă în raft.
 

De fapt în lista de preferinţe a prietenilor corcoduşele marinate ocupă locul doi, imediat şi la câteva puncte diferenţă după vinetele marinate cu arpagic şi usturoi. Mai o săptămână, maximum zece zile, şi începe sezonul lor. Am deja pregătite o sută de borcane numai pentru ele, am cumpărat oţet, zahăr mirodenii şi cele de trebuinţă, doar să prind câteva zile frumoase pentru cules.


Şi din spirit de solidaritate cu poftele voastre de bunăciuni la borcan, vă dau reţeta şi indicaţii la pont. Doar să vă apucaţi de treabă.


Alegeţi un soi de corcoduşe galbene, din cele cu fructul mare şi aromă puternică de ananas. Să fie semi-coapte, doar în pârg, uşor dulci, uşor acrişoare. Aşa îşi vor păstra carnea crocantă şi plină de duhul verii. Spălaţi-le, zvântaţi-le şi aşezaţi-le în borcane.
 

Marinata se alcătuieşte astfel:
 

- 1 litru de oţet de nouă grade

- 2 litri de apă

- 300 de grame de zahăr

- o lingură cu vârf de boabe de piper

- câţiva ardei iuţi tăiaţi în două pe lungime

- câteva foi de dafin

- creguţe verzi de cimbru

- boabe de coriandru

- sare, nu prea multă, după gust.


Fierbeţi marinata lăsând-o să dea doar un clocot scurt, de câteva minute. Turnaţi lichidul fierbinte peste corcoduşe, puneţi capac pe borcane ori căpăciţi cu celofan şi sfoară, băgaţi borcanele în cuptor şi lăsaţi-le patruzeci de minute la temperatura de 110-120 de grade. Gata, aşezate pe raft, îşi vor aştepta rândul să însoţească fripturile speciale de sărbători. Dacă puteţi intercala între cocoduşe bucheţele mici de conopidă, căţei de usturoi şi arpagic, e şi mai brava", povesteşte Uica Mihai.

Mai multe pentru tine:
Alex Velea, roast devastator pentru Selly la „La bine și la roast”. Glumele care au aprins platoul și mesajul cu subînțeles despre un punct sensibil
Păreri pro și contra despre Catedrala Mântuirii Neamului. Mihai Găinușă: „Bolnavii care nu plătesc CASS vor merge la Catedrală, nu la camera de gardă”. Ce spune Dan Negru?
Prințesei de Wales i s-a făcut rău din nou! Kate Middleton abia se mai ține pe picioare după ultimul scandal
Avertismentul psihologului Radu Leca, după ce Alex Ciucu și-a acuzat foștii socri de eșecul căsniciei cu Alina Sorescu: „Cine doarme între doi părinți se trezește fără partener”
Cristian Bușoi, îngrijorat de securitatea cibernetică a României: „Trebuie să investim în rezilienţă, în cybersecurity, pentru a ne proteja entităţile critice”
Călin Geambașu s-a împăcat, la o plăcintă, cu tatăl lui, dar se văd la tribunal: „Nu suntem dușmani, îl ajut să...” Care e, de fapt, mărul discordiei?
Românca Anca Faur, soția celui de-al doilea om care a pășit pe Lună, a murit. Aldrin: „Iubirea vieții mele”
Recensământul populației din anul 1930: situația demografică a României Mari
Își împarte patul cu o pisică și n-a mai avut relații intime de trei ani! Despre ce vedetă e vorba?
Doi medici de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, plasați sub control judiciar într-un dosar ce vizează moartea suspectă a unui pacient cu arsuri grave
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală