Ce mai simplă şi gustoasă reţetă de raţă pe varză. Ce mirodenii îi dau gustul şi mirosul minunat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARhiva

O mâncare gustosă pe care puţini o pot refuza este raţa pe varză. Dacă este bine făcută şi cu mirodeniile potrivite şansele de succes cresc considerabil.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai se mândreşte că nu a dat nicioadată greş când a vrut să-şi impresioneze vreun oaspete. Mâncarea împărătească pe care a gătit-o în ocazii speciale esta raţa pe varză. Iată, mai jos, reţeta

"Să cumperi din piaţă un răţoi bagabont gras de untură şi cu târtiţa roză, varză cât mai multă să se piardă răţoiul în ea

trei cartofi mari ca oul de raţă, câteva roşii cu carnea tare.
Mirodenii: dafin, chimen, piper boabe, piper măcinat, boia, sunduc şi sare

Şi dacă ai târguit toate astea, te apuci şi mai pârleşti răţoiul la flacără iute şi îl freci cu sare grunjoasă şi îl speli bine ca să strălucească galben de curat. Şi îl ungi şi pe dinuntru şi pe dinafară,cu o salţă pe care ai încropit-o în cănuţa de lut, din ulei, sare, piper, chimen şi boia. Iar în burta răţoiului să îndeşi crumpii curăţaţi şi muiaţi în oloiul răţoiului.

Acum ai trebuinţă de o tavă înaltă, în care să aşterni frunze de varză aşa întocmite ca să facă un aşternut gros pentru răţoi. Şi aşterni varză tocată mărunt, presari foi de dafin şi sfunduc, apoi arunci felii de roşii pe care le-ai înmuiat în salţa rămasă de la unsul răţoiului, mai presari varză şi apoi aşezi răţoiul cu burta în sus şi îl îngropi iar în varză tocată să nu se mai vadă măcar urma lui. Şi iar pui felii de roşii muiate în salţă, mai nişte dafin şi sfunduc şi iar varză tocată.

Iar deasupra de tot întocmeşti o plapumă groasă din foi de varză aşa puse una peste alta,  să nu mai poată respira toată coptura şi să-i rămână aburul ei, că acela e dulcele mâncării. Şi tava se pune la cuptor şi se lasă ceasuri bune, chiar cinci sau şase, mai priveghind tava să nu se ardă bunătate de bucate.

Şi când o scoţi afară la aer o să miroase la toţi vecinii şi mâţele din cartier o să fete numai pui dolofani de poftă. Şi când o scoţi mâncarea în farfurie poţi să o stropeşti cu iaurt şi să mai presari mărar tocat peste ea. Şi merge nemţeşte lângă ea, coltuc proaspăt de la brutar.

Şi o bere. Şi o lulea cu tutun fiert în miere la urmă, ca să îţi ticnească"

Mai multe pentru tine:
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători